Mai bine suportăm scumpirile, decât bombele rusești (Revista presei)

  • 11 Martie 2022 09:32
Mai bine suportăm scumpirile, decât bombele rusești (Revista presei)

Motorina angro a ajuns a fi mai scumpă decât cea de la pompă. Cine câștigă și cine pierde, un subiect ce îl găsim pe Mold-street.md. Pe lângă scumpirea semnificativă a carburanților la numeroase benzinării se atestă și deficit de produse petroliere, în special fiind vorba de motorină. Astfel unele rețele nu mai au în vânzare motorină. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) explică acest fenomen în special prin cererea sporită de motorină și alți carburanți din partea consumatorilor. "Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute", a anunțat ANRE. Un alt fenomen, remarcat de Mold-street.md este că unele benzinării deși aveau în stoc motorină refuzau să vândă astfel de carburant. În schimb erau gata să îl comercializeze angro, la un preț cu 10-20% mai scump decât la pompă, susțin autoritățile.

Mai bine suportăm scumpirile, decât bombele rusești, afirmă Nicolae Negru în Ziarul Național. Firește, sancțiunile economice, mai cu seama încercarea de a renunța la petrolul și gazele rusești, au drept consecință creșterea prețurilor, la combustibil, în primul rând. Cei care au intrat în panică din această cauză, să se gândească la suferințele ucrainenilor, ne îndeamnă Nicolae Negru și se întreab dacă nu cumva  e mai bine să suportăm prețurile, oricît de împovărătoare ni s-ar părea, decât bombele rusești? Autorul îi dă  dreptate Ambasadorul Mihai Gribincea, „neutralitatea” e o formă de autoamăgire și nu are cum să ne protejeze, Putin o va ignora, după cum a ignorat-o până acum, refuzând să-și retragă trupele de pe Nistru. Republica Moldova intră în „meniul” său imperial.

Cine îl poate opri pe Putin se întreabă Petru Grozavu în  Ziarul de Gradă. Suntem în a 16-a zi de război. Și după a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene în problema războiului și păcii în Ucraina. Negocierile s-au încheiat, războiul continuă… Institutul american pentru Studii de Război a avertizat că forțele rusești pregătesc până la sfârșitul acestei săptămâni un asalt asupra Kievului.

După autor s-a trecut peste prea multe „linii roșii” și s-a mers prea departe în escaladarea acestui război. Pacificatorii lumii au întârziat prea mult cu inițiativele lor de pace și încercările de a-l opri sau convinge pe Putin să oprească acest război cinic, care, odată pornit, nu a făcut decât ceea ce face în continuare: distruge și omoară. Autorul subliiază că Biserica Rusă e de partea războiului, anturajul lui Putin are, ca și el, aceeași percepție a evenimentelor din Ucraina, opoziția rusă e la închisoare, relațiile cu Occidentul au revenit la condiția anilor Războiului Rece… Ce ar mai fi? Un război de gherilă pe teritoriul Rusiei? Dar rușii cer și ei tot pace la protestele lor anti-război se întreabă Ziarul de Gradă.

Într-un interviu acordat RFI, Andrei Pleșu avertizează că „Vladmir Putin nu poate fi oprit din afara Rusiei”. „Mijloacele pe care le folosesc occidentalii pentru a încerca să-l potolească sunt absolut ridicole”, spune scriitorul. „Războiul din Ucraina este un simptom de gravă dezordine mondială, care dovedește că putem fi oricând la îndemâna unui delir politic”. Așa descrie situația din statul vecin scriitorul Andrei Pleșu. Întrebat cum vede faptul că unii oameni de cultură îl susțin pe liderul de la Kremlin și girează războiul pe care acesta l-a declanșat în Ucraina, Andrei Pleșu afirmă că am intrat într-o nouă pandemie de prăbușire planetară a IQ-ului, „o pandemie a prostiei”.

Ucrainenii au declanșat „războiul hidraulic” pentru a apăra capitala, citim în Adevărul Moldova. Din primele zile ale invaziei Rusiei, soldații și civilii ucraineni și-au dat mâna încercând să facă deplasarea prin țară cât mai dificilă posibil pentru forțele lui Vladimir Putin.Au aruncat în aer poduri, au folosit autobuze pe post de blocuri rutiere improvizate și au sudat „arici cehi” pentru a respinge tancurile rusești. Și, potrivit unui nou set de imagini din satelit, este posibil să fi folosit una dintre cele mai vechi metode de fortificare din lume: apa. Inundarea deliberată în timpul luptei - fie pentru a ridica o barieră, fie pentru a distruge o zonă - este cunoscută ca „război hidraulic” și a fost adesea folosită pentru a completa o strategie defensivă.

Gazeta de Chișinău încearcă să răspundă la întrebarea dacă   prezintă sau nu Grupul operațional de trupe ruse din Transnistria pericol pentru Ucraina? Autoritățile ucrainene au emis două comunicate  despre o eventuală implicare a trupelor rusești care staționează ilegal în Transnistria în ostilitățile militare de pe teritoriul statului vecin. Atenția autorităților ucrainene asupra contingentului militar rusesc din stânga Nistrului denotă, pentru unii, intenția oficialilor ucraineni de a extinde războiul, iar pentru alții – nu altceva decât conștientizarea pericolului adevărat al trupelor rusești din Transnistria.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău