MAI, o baie de sânge (Adevărul)
-
15 Noiembrie 2012 13:33
Protestul din 10 noiembrie 1989 de la Ministerul de Interne din Chișinău urma să fie transformat într-o baie de sânge, dezvăluie Adevărul.
Ca de obicei, tot Transnistria acuză, observă George Damian în Timpul. Există o tactică interesantă în chestiunea transnistreană: în timp ce lovești cu toată forța, zbieri că tu ești cel atacat. Mai nou, Tiraspolul s-a declarat îngrijorat de existența unui „potențial conflictual” în regiunea transnistreană. Declarația vine de la autointitulatul ministru de externe transnistrean, Nina Ștanski, și are o completare care ascunde adevăratul mesaj: conducerea transnistreană se opune modificării misiunii de menținere a păcii de la Nistru. Autorul mai observă și declarațiile recente ale lui Rogozin: Chișinăul să plătească datoriile Tiraspolului pentru gazele naturale, Chișinăul să accepte deschiderea unui consulat rus la Tiraspol.
În 20 de ani de independență, Chișinăul a cerut de mai multe ori Rusiei să-și retragă munițiile și armata din stânga Nistrului (după cum s-a obligat la Istanbul, în 1999) și tot de atâția ani Rusia refuză s-o facă, și își fortifică militar forțele de „pacificare” la Nistru. Ziarul de Gardă a solicitat opinia mai multor experți dacă un proces la CEDO împotriva Rusiei, ar putea-o obliga să-și retragă trupele și munițiile din R. Moldova? Fostul ministrul al Apărării Ion Costaș, consideră în toți anii de independență nicio guvernare nu a avut curajul să atace Rusia la CEDO. În același timp juristul Vitalie Nagacevschi și politologul Oazu Nantoi spun că CEDO ar putea condamna Rusa încă o dată, dar Moscova nu se va conforma unei eventuale decizii, ca și în cazurile precedente.
Protestul din 10 noiembrie 1989 de la Ministerul de Interne din Chișinău urma să fie transformat într-o baie de sânge, dezvăluie Adevărul. Acum 23 de ani, generalul Vladimir Voronin a fost la un pas de a ordona tragerea în manifestanți, arată un raport secret. Acesta, în două rânduri, la ora 20.40, apoi la 21.30, a ordonat milițienilor că vor trage în protestatari. Nu s-a ajuns până la tragedie și în Moldova, cum s-a întâmplat în alte republici, întrucât ștabii de aici n-au primit ordin de la Moscova, susține în Adevărul istoricul Mihai Tașcă.
Merele noastre nu mai merg în Rusia, titrează Adevărul. Aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului, barierele administrative de la noi și calitatea proastă a produselor au provocat o scădere a exporturilor de fructe pe piața rusească. Anul trecut în această perioadă au fost livrate în Rusia 586 de TIR-uri cu mere, în acest an - doar 95, spune în Adevărul managerul unei companii.
Mister P. atacă „Adevărul“, mai titrează același cotidian. Acum două luni, „Adevărul“ a publicat o investigație în care dezvăluia faptul că familia președintelui Curții de Apel Chișinău a fost favorizată de două bănci la obținerea unor credite de milioane. Ziarul scrie că nu s-a autosesizat nici Centrul Național Anticorupție, nici Procuratura Generală, nici Serviciul de Informații și Securitate, și nici Consiliul Superior al Magistraturii. Magistratul Ion Pleșca a decis să pună Adevărul la punct așa cum știe el mai bine să o facă – târându-i prin procese. Dar nu deschis, ci prin intermediul prietenilor lui care controlează cele două bănci.
Un articol despre copilăria primarului general Dorin Chirtoacă găsim în Ziarul de Gardă de astăzi.