Magistratul care a decis arestul lui Andrei Braguța, tânărul omorât în închisoare, a fost eliberat din funcție

  • 16 Ianuarie 2018 13:46
Magistratul care a decis arestul lui Andrei Braguța, tânărul omorât în închisoare, a fost eliberat din funcție

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis astăzi, 16 ianuarie, admiterea contestațiilor depuse de către inspectorul-judecător principal Nicolae Clima și procurorul general Eduard Harunjen împotriva hotărârii Plenului Colegiului disciplinar și, cu unanimitate de voturi, judecătorul Iurie Obadă, de la Judecătoria Chișinău, a fost eliberat din funcție.

Este vorba despre magistratul care a decis arestul lui Andrei Braguța, tânărul decedat în penitenciar în vara anului trecut, precizează IPN. 

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, prin contestația depusă și examinată în ședința de astăzi s-a solicitat constatarea prezenței abaterii disciplinare în privința judecătorului Iurie Obadă. 

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a comentat, la rândul său această decizie.

„Folosesc acest prilej pentru a reaminti tuturor judecătorilor responsabili de exercitarea controlului judiciar asupra măsurilor preventive: potrivit art. 5 CEDO și practicii Curții Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepțională (!), regula fiind judecarea in stare de libertate”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Amintim că prin hotărârea Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, din 24 noiembrie 2017, membrii au decis încetarea procedurii disciplinare în privința judecătorului Iurie Obadă.

Procurorul general Eduard Harunjen și inspectorul-judecător principal Nicolae Clima au solicitat adoptarea unei noi hotărâri în privința magistratului, invocând lipsa temeiurilor legale care ar fi motivat aplicarea măsurii de arest în cazul lui Andrei Braguța.

Tânărul a ajuns în custodia poliției după ce a fost oprit în trafic pentru depășirea vitezei și comportament inadecvat. Deși s-a stabilit că suferea de tulburări mintale, a fost arestat și plasat în izolator. Inițial, poliția a spus că acesta s-ar fi stins din cauza pneumoniei, însă mai târziu a devenit cunoscut că a fost bătut. Într-o cauză penală inițiată, pe banca acuzaților au ajuns trei inspectori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu Andrei Braguța, iar după două luni, alți treisprezece polițiști ai izolatorului au fost acuzați de aplicarea tratamentului inuman în privința lui Andrei Braguța, transmite IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău