Magistrații Curții Constituționale vor continua luni examinării legalității activității Partidului „ȘOR”
-
12 Mai 2023 17:13
Ședința Curții Constituționale cu privire la legalitatea Partidului Șor durează a treia zi consecutiv. Astăzi, și-au expus poziția avocații Partidului vizat. Aceștia au cerut magistraților să respingă sesizarea Guvernului, ca fiind nefondată. Potrivit juriștilor, acest demers poartă un caracter politic ce are scop de a elimina un concurent politic. A ieșit pe câteva ore din arestul de la domiciliu și vicepreședinta Partidului Șor, deputat Marina Tauber, fiind prezentă la ședință. Ea a subliniat că partidul său ar fi supus unui atac, aducându-i-se acuzații neîntemeiate doar pentru faptul că e unul activ. Ședința va continua luni, 15 mai, scrie Radio Chișinău.
Unul dintre avocații Partidului Șor, Vadim Banaru, a cerut judecătorilor Curții Constituționale să respingă sesizarea Guvernului, ca fiind nefondată. Juristul a enumerat mai multe argumente, precizând că acest demers poartă un caracter politic ce are scop de a elimina un concurent politic.
„Autorul sesizării nu a demonstrat extrema necesitate sau situația excepțională care ar justifica declararea neconstituțională a Partidului Șor. Partidul Șor este linșat mediatic continuu, este ținta atacurilor și abuzurilor autorităților statului, la indicațiile directe și indirecte ale puterii politice, prin hărțuire penală, contravențională pentru proteste și criticile aduse actualei guvernări”, spune Vadim Banaru.
În debutul ședinței, reprezentanții Partidului Șor au cerut sistarea examinării sesizării respective, întrucât aceasta nu ar ține de competența Curții Constituționale. Aureliu Colenco a subliniat că abaterile invocate în sesizare constituie obiectul altor proceduri.
Tot el a accentuat că investigațiile la care au făcut referire juriștii Guvernului, în care sunt vizați unii membri ai Partidului Șor nu sunt finalizate, iar opiniile prezentate sunt politice, fără vreo probă concludentă și o decizie irevocabilă a vreunei instanțe.
„Onorată Curte, conform art. 6 alin. 1 din Codul jurisdicției constituționale, Curtea soluționează numai probleme ce țin de competența sa. Curtea nu poate în cazul examinat să-și atribuie competențele Ministerului Justiției, Comisiei Electorale Centrale, organelor Poliției, Procuraturii sau instanței de judecată”, spune Aureliu Colenco.
La rândul lor, reprezentanții Guvernului au cerut ca acest demers să nu fie admis, întrucât este unul tardiv și neintemeiat. Astfel, în urma deliberărilor, magistrații Curții au decis să-l respingă.
La ședința de astăzi a fost prezentă și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, care a ținut un discurs în fața judecătorilor, ce a durat aproximativ o oră. Deputata a accentuat că partidul este supus unui atac, aducându-i-se acuzații neîntemeiate doar pentru faptul că e unul activ.
În cea de-a doua ședință a Curții Constituționale, care a avut loc joi, 11 mai, reprezentanții Guvernului și-au expus deja punctul de vedere asupra sesizării. Printre argumentele invocate s-a făcut referire la faptul că partidul a comis încălcări în cadrul fiecărei campanii electorale, prin nedeclararea corectă a fondurilor, a folosit bani de proveniență dubioasă și ar fi întreprins acțiuni ce ar reprezenta o amenințare pentru suveranitatea și integritatea Rep. Moldova, fiind sprijinit de serviciile secrete ruse.
Amintim că, toamna trecută, Executivul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra legalității Partidului Șor ca urmare a unor suspiciuni de colaborare cu serviciile speciale din Rusia.