Magazinul unde se vând bagajele pierdute de avioane

  • 16 Iunie 2015 15:20
Magazinul unde se vând bagajele pierdute de avioane

Sperăm că nu vi s-a întâmplat niciodată să vă pierdeți bagajele în contextul unui zbor cu avionul. Însă, dacă ați avut ghinionul să experimentați acest lucru, poate că v-ați întrebat unde a ajuns, de fapt, bagajul rătăcit?

Pe de altă parte, companiile aeriene angajații cărora se întâmplă să rătăcească bagajele călătorilor se trezesc cu mii și zeci de mii de valize și trollere cu diferite obiecte personale ale pasagerilor pe care sunt obligate să le păstreze doar 90 de zile, timp în care proprietarii le pot revendica. Ce se întâmplă, însă, cu bagajele pe care nimeni nu le mai cere înapoi și care, după trecerea celor trei luni, devin proprietatea operatorilor aerieni?
 
În Statele Unite, în statul Alabama, funcționează un magazin total atipic. Se numește Centrul de Bagaje Nerevendicate și oferă spre vânzare micile „comori” ale miilor de oameni care și-au pierdut valizele în timpul călătoriilor cu avionul, scrie publicația Quartz, citată de money.ro
 
Magazinul nu este o noutate pe piață, funcționând de câteva zeci de ani într-un orășel numit Scottsboro. În ce constă business-ul? Acest magazin cumpără de la operatorii aerieni bagaje nerevendicate și apoi scot la vânzare conținutul acestora. Din întreaga lor ofertă de aproximativ 6.000 de obiecte, 85% provin din aceste bagaje.
 
Potrivit magazinului, procentul bagajelor pierdute este de doar 0,5%, iar dintre acestea o mare parte ajung, totuși, într-un final, la proprietarii lor. Însă, când compania aeriană ajunge să-i plătească unui client despăgubiri pentru valiza rătăcită și nerecuperată, are tot interesul să obțină niște bani în schimbul genților pierdute.
 
Centrul de Bagaje Nerevendicate funcționează doar în SUA, pentru bagajele pierdute pe teritoriul acestei țări și s-a născut în anul 1970, când fondatorul său, Doyle Owens, a împrumutat un camion și a plătit 300 de dolari pentru prima încărcătură de bagaje, pe care le-a vândut într-o casă închiriată. Astăzi, acest centru domină piața, neavând niciun concurent.
 
Proprietarul afacerii nu a dezvăluit cât anume plătește pentru fiecare bagaj pe care îl cumpără de la companiile aeriene. Și nici operatorii de zbor nu doresc să divulge această sumă, subliniind doar că, și în contextul vânzării bagajelor nerevendicate, pierd mulți bani cu aceste genți din cauza eforturilor pe care le fac pentru a le returna proprietarilor.
 
Centrul de Bagaje cumpără gențile fără a ști ce conțin acestea, astfel încât acest proces este oarecum riscant. Însă, cu siguranță se alege cu obiecte precum electronice, bijuterii, echipamente sportive, obiecte de uz casnic și o mulțime de haine. O parte dintre aceste obiecte sunt donate, altele se aruncă, iar cele care rămân în urma unui proces de triere, sunt vândute clienților magazinului.
 
Hainele, spălate și curățate înainte de a fi puse la raft, reprezintă 60% din vânzări, după cum susțin reprezentanții afacerii.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău