MAEIE a găzduit cea de-a doua videoconferință a șefilor misiunilor diplomatice în străinătate cu ministrul Economiei

  • 22 Octombrie 2022 09:28
MAEIE a găzduit cea de-a doua videoconferință a șefilor misiunilor diplomatice în străinătate cu ministrul Economiei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a desfășurat cea de-a doua reuniune în cadrul platformei de comunicare și interacțiune între membrii Guvernului Republicii Moldova și șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre în străinătate. În cursul acesteia au fost abordate prioritățile comercial-economice ale politicii externe în cadrul conceptului diplomației 4D: Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică.

Biroul de presă al MAEIE a relatat ca secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a menționat că invitația ministrului Economiei are ca scop crearea sinergiei de promovare a priorităților diplomației economice pe fundalul multiplelor crize cu care se confruntă R. Moldova. 

În cadrul videoconferinței, ministrul Sergiu Gaibu s-a referit la asistența în planificarea strategică, cu accent pe reziliență și domenii care generează creștere economică, în condițiile unui mediu de schimbare continuă în plan global. Creșterea prețurilor la resursele energetice și, în special, războiul injust al Rusiei împotriva Ucrainei constituie mari provocări pentru comunitatea europeană. 

În cazul misiunilor diplomatice, oficialul a punctat că analiza bilaterala pe țări va deveni punct de referință în setarea priorităților în activitatea comercial-economică a misiunilor diplomatice ale țării peste hotare, iar comisiile de specialitate vor fi raționalizate pentru a oferi impulsionare concretă în plan economic, comercial, consolidarea capacităților de export și în plan investițional. 

De asemenea, șefii de misiuni au adresat întrebări și au discutat despre provocările cu care se confruntă ambasadele în promovarea priorităților pe dimensiunea diplomației economice și soluțiile identificate în rezolvarea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău