MAE rus acuză SUA că exercită presiuni asupra țărilor balcanice pentru a le 'atrage' în NATO

  • 04 Decembrie 2017 12:07
MAE rus acuză SUA că exercită presiuni asupra țărilor balcanice pentru a le 'atrage' în NATO

Directorul Departamentului pentru cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, Andrei Kelin, consideră că Statele Unite ale Americii recurg la presiuni politice pentru a 'atrage' țările din Balcani în NATO, scrie Agerpres.

În prezent, eforturile Washingtonului vizează 'să stăpânească complet Balcanii de Vest și, după Muntenegru, să atragă și alte țări pe orbita sa', a declarat înaltul responsabil rus într-un interviu agenției de presă menționate.

Diplomatul rus a subliniat că, pe lângă presiunea politică, Statele Unite intervin în afacerile interne ale altor state, încălcând 'principiile de la Helsinki'.

În iunie, Muntenegru a devenit oficial al 29-lea membru al Alianței Nord-Atlantice.

'Nu privim cu calm aceste evoluții, pentru că orice val de extindere a NATO, mai ales în condiții de relații deteriorate, așa cum sunt ele acum, reprezintă un factor suplimentar de complicații în materie de securitate europeană', a subliniat Kelin.

El a mai spus că Moscova va lua măsuri adecvate ca răspuns la desfășurarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa, în special în Polonia. Kelin susține că 'eforturile SUA și NATO de a implementa un sistem de apărare antirachetă reprezintă un factor distructiv major care subminează stabilitatea în Europa'.

După acordul încheiat între Iran și marile puteri cu privire la programul nuclear al acestuia în 2015, 'pretextele imaginare privind crearea pe etape a scutului antirachetă ce fuseseră utilizate înainte de americani au dispărut, iar acum este clar că nu Iranul era motivul pentru crearea sistemului de apărare antirachetă', a spus responsabilul diplomatic rus.

În afară de sistemul de apărare european, la nivel național, Polonia dorește să creeze așa-numitul 'Shield of Poland', care ar putea fi integrat în sistemul internațional antirachetă, potrivit acestuia.

Moscova a avertizat în repetate rânduri că extinderea NATO și instalarea unui sistem antirachetă în Europa obligă Rusia să reacționeze

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău