MAE România: Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova este pasul firesc și recunoașterea meritelor acestor state

  • 09 Decembrie 2023 09:35
MAE România: Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova este pasul firesc și recunoașterea meritelor acestor state

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova este „pasul firesc” și recunoașterea meritelor acestor țări, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, în cadrul unei declarații de presă alături de viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euroatlantică al Ucrainei, Olga Stefanișina, relatează Agerpres.

Șefa diplomației române a reiterat sprijinul „clar” al României pentru anunțarea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova, la Consiliul European de săptămâna viitoare.

„Este pasul firesc care dă recunoașterea necesară și meritată eforturilor atât ale Ucrainei, cât și ale Republicii Moldova”, a arătat ea.

Odobescu a spus că „poziția României este fundamentată pe principiul meritelor individuale ale statelor candidate, element definitoriu al politicii de extindere a Uniunii Europene”.

Mai mult, ea a remarcat că, în cazul Ucrainei, „vorbim de un efort administrativ convingător și totodată impresionant prin anvergură. Este cu atât mai notabil faptul că acest efort a fost întreprins în condiții extrem de dificile, ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

„Depunem împreună eforturi pentru ca la finalul Consiliului European de săptămâna viitoare să avem deciziile pe care Ucraina, Moldova și România le așteaptă”, a spus aceasta.

La rândul său, Olga Stefanișina a afirmat că Ucraina „a depus eforturi enorme în timpul războiului, a mobilizat toate partidele politice, tot Guvernul, administrația, societatea civilă, pentru a produce transformări, pentru a depăși blocajele și problemele”.

„Am făcut progrese importante, care au fost evaluate nu doar de Comisia Europeană, ci și de Consiliul Europei, de Comisia de la Veneția, de GRECO”, a subliniat ea.

Începerea negocierilor, a adăugat vicepremierul ucrainean, ar fi un semnal pentru întreaga Europă și pentru țările care aspiră la integrare europeană.

„Suntem în momentul în care Comisia Europeană și-a încheiat expertiza și a decis să recomande începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. Abordarea bazată pe merite este una vitală pentru noi. (…) Vedem zero motive pentru un veto împotriva procesului de extindere a UE, împotriva începerii negocierilor cu Ucraina și cu Republica Moldova. Cred că este nevoie să fie făcute toate eforturile posibile pentru a mobiliza spiritul de unitate”, a punctat Stefanișina, care a adăugat că este încrezătoare în sprijinul deplin al României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău