MAE din Norvegia anunță că își deschide la Chișinău un birou: „Nu există semne că războiul se va încheia curând. Atât Ucraina, cât și Moldova, vor avea nevoie de ajutorul nostru în anii următori”

  • 02 Februarie 18:40
MAE din Norvegia anunță că își deschide la Chișinău un birou: „Nu există semne că războiul se va încheia curând. Atât Ucraina, cât și Moldova, vor avea nevoie de ajutorul nostru în anii următori”

Norvegia își va deschide un birou diplomatic la Chișinău, după ce până acum relațiile cu Republica Moldova erau asigurate de la București a misiunii diplomatice norvegiene. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe al Norvegiei, care a subliniat că deschiderea unui birou separat la Chișinău reprezintă un semnal al sprijinului Norvegiei „într-un moment crucial pentru Moldova și Europa”.

„Situația de securitate din Europa înseamnă că trebuie să ne schimbăm atenția și să ne reorganizăm resursele. În ultimul an, am trimis mai mulți diplomați norvegieni la Kiev, București și Vilnius, printre altele. Acum, pentru prima dată, deschidem o misiune a serviciului extern norvegian în Republica Moldova”, a declarat șeful diplomației norvegiene, Espen Barth Eide.

„Deschiderea unui birou al ambasadei este un semnal clar al sprijinului nostru într-un moment crucial pentru Moldova și pentru Europa. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei amenință securitatea întregii Europe. Nu există semne că războiul se va încheia curând. Atât Ucraina, cât și Moldova vor avea nevoie de ajutorul nostru în anii următori", arată ministrul de externe al Norvegiei, potrivit News.ro.

MAE de la Oslo spune că Republica Moldova este afectată direct de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mulți refugiați trecând granița din Ucraina.

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Norvegia și-a sporit, prin urmare, în mod semnificativ sprijinul acordat Moldovei. În 2023, Moldova a primit un ajutor de peste 500 de milioane de coroane norvegiene. În plus, Norvegia a oferit 420 de milioane de coroane norvegiene pentru activități umanitare în Moldova de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

„Moldova va continua să primească un sprijin semnificativ din partea Norvegiei și în 2024. Programul norvegian Nansen pentru Ucraina permite, de asemenea, acordarea de asistență pentru Moldova. Noul birou al ambasadei va contribui la o bună urmărire a acestui sprijin”, asigură MAE norvegian.   

„Sprijinul norvegian ajută statul moldovean să facă față crizei. Susținem reformele democratice și ambițiile Moldovei pentru o cooperare mai strânsă cu restul Europei. Ajutorul din partea Norvegiei a permis, printre altele, plata salariilor pentru angajații publici din Moldova și a ajutat la achiziționarea de gaze înainte de iarnă”, arată diplomația de la Oslo. 

Un birou de ambasadă este subordonat în mod oficial ambasadorului de la o ambasadă norvegiană din altă țară. Biroul ambasadei de la Chișinău va fi atașat Ambasadei Norvegiei din România.

În 2023, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că mai multe țări, printre care Regatul Țărilor de Jos, Belgia, Grecia, Spania au deschis sau vor deschide în curând ambasade în Republica Moldova. La 25 ianuarie, la Chișinău a fost inaugurată Ambasada Regatului Danemarcei. Cu această ocazie, în Republica Moldova, a efectuat o vizită ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, scrie NewsMaker.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău