MAE de la București va face demersuri ca elevii care învață în română în școlile din Ucraina să primească burse

  • 14 Ianuarie 2018 07:54
MAE de la București va face demersuri ca elevii care învață în română în școlile din Ucraina să primească burse

Ministerul Afacerilor Externe al României va face demersuri ca elevii care studiază în limba română în școlile din Ucraina să primească burse, iar profesorii din aceste școli să aibă posibilitatea să participe la cursuri de formare în România, promite ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu.

Șeful diplomației române afăcut în această săptămână o vizită în regiunea Cernăuți, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, dar și cu ministrul educației și științei din Ucraina, Lilia Hrinevici.

Potrivit Teodor Meleșcanu, citat de RIA Novosti, sprijinul care urmează să fie acordat de România este „un gest de respect față de comunitățile etnice”.

Agenția mai menționează că, în cadrul vizitei lui Meleșcanu la Cernăuți, părțile română și ucraineană au convenit să elaboreze un document comun privind punerea în aplicare a noii legi ucrainene a educației, în special a articolului 7, care se referă la limba folosită în sistemul de învățământ.

Analistul ucrainean Egor Stadni, de la Centrul de Analiză CEDOS, a comentat aceste negocieri dintre România și Ucraina, subliniind că, dacă oficialii și politicienii ucraineni doresc ca minoritățile naționale să se afle, relativ vorbind, de aceeași parte a baricadei, trebuie să le demonstreze avantajele spațiului ucraineanofon, ale spațiului cultural ucrainean, menționează Rador.

„Pentru a face acest lucru, nu trebuie să recurgă la metode forțate sau categorice, ci să organizeze diverse evenimente de interes, să invite în regiunile multinaționale figuri culturale, să desfășoare festivaluri, să demonstreze avantajele reale ale cunoașterii limbii ucrainene. Și, cel mai important, să creeze produs ucrainean atrăgător, precum este filmul sau cartea. Adică să vadă că, decât să aștepte să fie traduse în română, dacă se recurge, totuși, la traducere, este mai bine să cunoască limba ucraineană, pentru a se familiariza cu aceste produse. Aceasta este cea mai convingătoare modalitate”, consideră expertul ucrainean.

Întrebat de ce nu poate să refuze Ucraina o astfel de „expansiune a României”, cum ar fi sprijinul acordat de București elevilor românofoni, analistul Egor Stadni a declarat că, dacă această asistență româneasă este în concordanță cu prevederile noii școli ucrainene, Kievul nu are motiv să o refuze.

„România nu se numără printre țările cu sisteme educaționale perfecte, cum ar fi Estonia sau Finlanda. Însă este una dintre țările membre ale UE și, dacă acolo există asemenea practici, trebuie să se meargă pe ideea că este vorba despre dialog intercultural și colaborarea trebuie să continue în această direcție. Prin urmare, acest demers va fi util, de exemplu, profesorilor care predau în școlile din Ucraina. Vor putea fi implicați profesorii din școlile ucrainene astfel încât să dobândească treptat competența bilingvismului, a dialogului intercultural”, mai explică expertul Centrulului de Analiză CEDOS din Ucraina.

Ucraina și România au convenit să elaboreze un document comun privind punerea în aplicare a noii legi ucrainene a învățământului, în special a articolului 7, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a altor limbi, potrivit unui comunicat al MAE de la Kiev, publicat, vineri, după întâlnirea miniștrilor de externe român și ucrainean, Teodor Meleșcanu și Pavlo Klimkin, care a avut loc, joi, la Cernăuți.

„Miniștrii de externe au discutat despre problemele aflate pe agenda relațiilor bilaterale ucraineano-române. Părțile au convenit să elaboreze un document comun privind punerea în aplicare a noii Legi a Ucrainei referitoare la educație, în special a articolului 7, referitor la utilizarea limbilor în procesul educațional”, se arată în comunicat.

În document se mai menționează că, în timpul vizitei comune la Cernăuți, miniștrii Pavlo Klimkin și Teodor Meleșcanu au avut o întrevedere cu reprezentanți ai comunității românești, cu directori și profesori din școlile de limbă română din regiune.

În timpul acestei întâlniri, au fost discutate modalități de luare în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneția cu privire la articolul 7 din Legea ucraineană a învățământului. De asemenea, cei doi miniștri de externe, împreună cu miniștrii educației din Ucraina și România, Lilia Hrinevici și Liviu Marian Pop, au participat la ceremonia de inaugurare a unei noi școli cu predare în limba română în localitatea Iordănești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău