MAE al Rusiei: Impedimentele pentru deschiderea celui de-al ”treilea coș” al reglementării transnistrene nu au fost încă înlăturate

  • 22 Februarie 2019 18:45
MAE al Rusiei: Impedimentele pentru deschiderea celui de-al ”treilea coș” al reglementării transnistrene nu au fost încă înlăturate

Declarațiile periodice ale reprezentanților moldoveni cu privire la dorința de a deschide "al treilea coș" la negocieri (privind reglementarea politică) nu sunt o noutate, însă impedimentele obiective nu sunt încă înlăturate, susține ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Gubarev.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la pagina MAE al Rusiei, diplomatul a numit drept obstacole "notoria lege moldovenească din 2005 (privind principalele prevederi ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului - "I."), precum și referendumul transnistrean din 2006".

"Continuăm să acționăm reieșind din faptul că, acum, principalul lucru este soluționarea problemelor de cooperare practică între cele două maluri și elaborarea unui set de măsuri de consolidare a încrederii în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. Președinția slovacă a OSCE este de aceeași opinie", a spus Gubarev.

Potrivit lui, "în pofida rezultatelor practice atinse în ultimul timp în reglementarea transnistreană, situația rămâne în continuare dificilă".

"Un lucru pozitiv poate fi menționat semnarea deciziei protocolare cu privire la o problemă complexă precum participarea transportului auto transnistrean la traficul internațional. Este important că părțile și-au îndeplinit angajamentele asumate privind termenul de începere a funcționării punctelor de înmatriculare a vehiculelor din regiunea transnistreană. Salutăm implementarea la timp de către partea transnistreană a deciziei privind folosirea terenurilor din raionul Dubăsari de către fermierii moldoveni, iar mai înainte - realizarea deciziei privind școlile cu predare în limba română. Mingea este acum pe terenul Chișinăului în ceea ce privește revizuirea cauzelor penale motivate politic, fapt ce ținea, în primul rând, de problemele menționate", a spus diplomatul.

El a subliniat că "rolul formatului "5+2" nu constă numai în monitorizarea realizării acordurilor încheiate, ci și în analizarea posibilităților de avansare în procesul de reglementare - "inteligența colectivă" a acestei platforme internaționale de negocieri și-a dovedit în mod repetat viabilitatea".

Gubarev și-a exprimat speranța că "dinamica soluționării problemelor existente se va menține și în 2019".

"În prezent, în condițiile situației preelectorale din Moldova, întrevederile reprezentanților politici ai părților au fost suspendate. Totuși, acest lucru nu a afectat activitatea grupurilor de lucru sectoriale, care continuă să lucreze în vederea găsirii unei soluții la problemele convenite la reuniunea "5+2" de la Roma", a concluzionat diplomatul.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău