Macron susține importanța energiei nucleare în UE, pentru câștigarea independenței energetice

  • 05 Ianuarie 2022 09:33
Macron susține importanța energiei nucleare în UE, pentru câștigarea independenței energetice

Președintele francez, Emmanuel Macron, susține că energia nucleară trebuie să se afle în centrul strategiei Uniunii Europene pentru tranziția energetică, deoarece va ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) și la câștigarea independenței față de importurile de combustibili, relatează agenția EFE, citat de AGERPRES.

Într-un interviu publicat marți de "Le Parisien", Macron a reiterat angajamentul său privind construirea de noi reactoare nucleare în Franța, astfel încât 70% din electricitate să fie generată de centralele atomice.

Întrebat despre propunerea controversată a Comisiei Europene privind includerea gazelor naturale și energiei nucleare în taxonomia energiilor verzi, alături de regenerabile, și ca atare eligibile pentru primirea de fonduri europene, Macron a susținut această idee, în pofida criticilor legate de riscurile de funcționar ale centralelor nucleare și de reziduurile radioactive pe care le generează, cu o durată de sute de ani.

Avantajul energiei nucleare- a subliniat- este acela că permite "producerea de energie fără emisii și neintermitentă", în timp ce regenerabilele "au o slăbiciune" și anume "că sunt intermitente".

În plus, "nu este adevărat că se poate trece de la o zi la alta de la cărbune la energia eoliană sau solară, deoarece nici vântul nu suflă, nici soarele nu strălucește toată ziua", a adăugat Macron.

Președintele francez a reamintit că Grupul Interguvernamental de Experți în domeniul Schimbărilor Climatice (IPCC) a spus că tranziția energetică nu se va putea face dacă se închid centralele nucleare.

Ținând cont de aceste elemente și plecând de la faptul că în Europa vor trebui închise toate centralele pe cărbune, el a avertizat că, dacă acest lucru se va face fără centrale nucleare va însemna ca acestea să fie înlocuite cu altele pe gaze și atunci va crește dependența de importurile din Rusia, care deja reprezintă în jur de 40% din sursa de aprovizionare a UE.

"De aceea, centrul strategiei europene trebuie să treacă la nuclear, dacă vrem decarbonizare și să fim mai independenți", a concluzionat Macron.

Franța s-a alăturat țărilor din centrul și estul Europei în apărarea catalogării de către UE a energiei nucleare și a gazelor drept "energii verzi", în opoziție aflându-se alte state, precum Germania sau Spania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău