Macron îi cere premierului australian Morrison compensații pentru anunlarea achiziției de submarine franceze

  • 28 Octombrie 2021 16:46
Macron îi cere premierului australian Morrison compensații pentru anunlarea achiziției de submarine franceze

Președintele francez Emmanuel Macron a avut joi o convorbire telefonică cu premierul australian Scott Morrison și i-a cerut acestuia compensații pentru a restabili relația bilaterală după ce Australia a reziliat un important contract de achiziție a unor submarine produse de Franța, relatează agențiile AFP și EFE, menționând un comunicat al președinției franceze.

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au negociat în secret un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianțe, anunțate luna trecută sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară și, prin urmare, a anulat un contract semnat cu Franța pentru achiziția a 12 submarine convenționale, contract al cărui întreg pachet avea valoare de circa 56 de miliarde de euro.

Franța a reacționat vehement după această decizie, și-a rechemat ambasadorul de la Washington - revenit între timp la post după o discuție telefonică a președinților Emmanuel Macron și Joe Biden -, iar ministrul Le Drian a acuzat SUA de ''o lovitură pe la spate'', transmite Agerpres.

Conform lui Macron, decizia autorităților de la Canberra a ''rupt relația de încredere'' între Franța și Australia și, în opinia sa, acum guvernul australian ar trebui ''să propună acțiuni concrete'' prin care să-și demonstreze voința de a ''redefini bazele'' acestei relații și de a continua acțiunea comună în regiunea indo-pacifică.

În paralel, compania franceză Naval Group, care urma să producă cele 12 submarine, a declarat că va trimite Australiei ''factura'' pentru plata cheltuielilor pe care această companie susține că le-a angajat în vederea onorării contractului care între timp a fost reziliat.

Pe de altă parte, Macron a profitat de discuția cu Morrison pentru a-i cere acestuia ''măsuri ambițioase'' de combatere a schimbărilor climatice, solicitându-i concret ca Australia să renunțe la extracția, prelucrarea și exportul cărbunelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău