Macron a discutat cu Zelenski: Franța va trimite un ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei

  • 08 Iunie 2023 08:36
Macron a discutat cu Zelenski: Franța va trimite un ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei

Emmanuel Macron a anunțat miercuri trimiterea "în următoarele ore" a unui "ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate" ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul țării, transmite Agerpres.

„Franța condamnă acest act odios care pune în pericol oamenii", a declarat președintele francez pe Twitter, după o conversație telefonică avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. "Am putut să-i transmit președintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul său după atacul asupra barajului Kahovka", a adăugat el.

Potrivit Elysee, Centrul de criză al ministerului francez al Afacerilor Externe va trimite rapid un prim convoi de aproximativ zece tone de produse de sănătate, igienă și purificare a apei solicitate de ucraineni, inclusiv o cisternă mobilă.

Pe Twitter, șeful statului ucrainean declarase anterior că s-a referit la "consecințele ecologice și umanitare ale actului terorist rus" și a subliniat "nevoile urgente ale Ucrainei pentru a face față catastrofei" din regiunea Herson.

Orașele și satele de pe ambele maluri, atât cel controlat de Ucraina, cât și cel ocupat de Rusia, au fost inundate.

Zelenski a declarat că a convenit, de asemenea, cu Macron să "continue cooperarea în materie de apărare", în special în ceea ce privește apărarea antiaeriană a orașelor ucrainene.

"Sperăm că pregătirea piloților ucraineni va începe cât mai curând posibil", a adăugat el, în timp ce Franța a promis o pregătire "de bază", fără a avansa tipul de aeronave care ar putea fi livrate și folosite de Kiev.

De asemenea, președintele ucrainean i-a mulțumit omologului său francez pentru "sprijinul" acordat în Consiliul de Securitate al ONU și a discutat despre "formatele de garantare a securității pentru Ucraina" înaintea summitului NATO de la Vilnius din iulie.

Pe această temă, Parisul a reafirmat că obiectivul este de a "face progrese decisive nu doar pe teren", în urma contraofensivei așteptate de Kiev, "ci și de a consolida șansele unei păci durabile".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău