Machado (Comisia Europeană): Marea Neagră conține, după Mediterana, cele mai multe deșeuri marine din UE

  • 31 Mai 2019 13:37
Machado (Comisia Europeană): Marea Neagră conține, după Mediterana, cele mai multe deșeuri marine din UE

Marea Neagră conține cea mai mare densitate de deșeuri produse de om și ajunse în mediul marin, din Uniunea Europeană, iar 90% din aceste deșeuri constituie plastic, a declarat șeful Direcției Generale MARE a Comisiei Europene, Joao Aguiar Machado, în mesajul transmis vineri participanților la conferința Ziua Maritimă Europeană în România.

"După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie produse de om și ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană. Plasticul constituie 90% din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin", a afirmat reprezentantul Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, plasticul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa mărilor și oceanelor și ajunge până în lanțul alimentar uman.

"Dintre toate amenințările la adresa oceanelor noastre, plasticul este probabil cea mai vizibilă. Plasticul e adus de valuri pe plaje, plasticul e prins în ochiurile plaselor de pescuit. Dar plasticul este și cea mai invizibilă amenințare. Particule de microplastic au fost descoperite în aer, pe sol și în apă, peste tot pe planetă, inclusiv în cele mai adânci zone ale oceanului, unde nici un om nu a ajuns vreodată până acum. Deșeurile produse de om și ajunse în mări pun în pericol ecosistemul marin vulnerabil și intră în lanțul alimentar, punând oamenii în pericol, iar Marea Neagră este afectată în mod special", a explicat Joao Aguiar Machado.

El a precizat că Uniunea Europeană vrea să desființeze complet poluarea cu plastic a mărilor sale până în anul 2030.

"Este clar că trebuie să acționăm. Prin urmare, sunt foarte mulțumit că limitarea poluării maritime și combaterea plasticului reprezintă o prioritate pe agenda maritimă a statelor riverane ale Mării Negre pe care acestea au semnat-o la București acum 10 zile. Această agendă comună oferă mijloace practice pentru încurajarea creșterii economice 'albastre' a zonei Mării Negre care să fie responsabilă din punct de vedere al protecției mediului. Iar Uniunea Europeană este determinată să își joace rolul ei - până în anul 2030, vrem să reducem contribuția de deșeuri de plastic la zero și lucrăm din greu ca să transformăm acest lucru în realitate", a declarat reprezentantul Comisiei Europene.

Metoda principală prin care Uniunea Europeană intenționează să combată poluarea cu plastic este interzicerea celor mai utilizate produse de unică folosință din plastic, a arătat Machado.

"În primul rând, prin noi reguli care interzic folosirea celor mai utilizate produse de plastic de unică folosință. În al doilea rând, prin finanțarea de proiecte de eliminare a deșeurilor ajunse în mediul marin, spre exemplu plase de pescuit cu localizare electronică sau drone care detectează deșeurile din mare. În al treilea rând, prin încurajarea inovării în domeniul maritim, prin programul de cercetare european post-2020 'Orizont Europa'. Trebuie să promovăm cooperarea regională și internațională, deoarece această provocare poate fi depășită doar la nivel internațional", a încheiat reprezentantul Comisiei Europene. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău