Macedonia | Parlamentul decide astăzi dacă numele țării va fi schimbat

  • 15 Octombrie 2018 09:23
Macedonia | Parlamentul decide astăzi dacă numele țării va fi schimbat

Parlamentul de la Skopje decide luni dacă ratifică sau nu acordul cu Grecia privind redenumirea statului Macedonia în 'Republica Macedonia de Nord', transmite AFP, potrivit Agerpres.

Bătălia legislativă se anunță dificilă pentru premierul social-democrat macedonean Zoran Zaev, care a încheiat în iunie acest acord cu omologul său grec Alexis Tsipras. Susținută de partidele minorității albaneze (20-25% din populația de 2,1 milioane de locuitori), coaliția sa nu dispune de majoritatea de două treimi necesară pentru amendarea Constituției.

În aceste condiții, Zaev trebuie să convingă zece deputați din opoziția de dreapta (VMRO-DPMNE).

De la obținerea independenței republicii macedonene din fosta federație iugoslavă, Grecia consideră că numele 'Macedonia' nu se poate aplica decât provinciei sale nordice din jurul orașului Salonic. Atena s-a opus constant integrării țării balcanice în NATO și îi blochează negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Referendumul din 30 septembrie, pe care guvernul macedonean l-a dorit consultativ, nu i-a oferit o legitimitate politică solidă premierului Zoran Zaev pentru a atrage deputați din opoziție pe care ar dori să-i convingă să nu pericliteze aspirațiile pro-europene ale țării.

Proporția celor care au votat 'da' a fost de 90%, dar rata participării a fost de numai 37%, mult sub pragul de 50% cerut de constituția macedoneană pentru ca rezultatul referendumului să fie validat.

În parlament 'nu va exista o majoritate de două treimi, să nu sperați!', a avertizat un responsabil al VMRO-DPMNE, Trajko Veljanovski. Un alt reprezentant al partidului, Ilija Dimovski, a fost mai rezervat, afirmând că 'vom vedea ce va fi, dar deputații VMRO-DPMNE sau majoritatea dintre ei nu susțin acordul'.

Amendamentele constituționale ce vor fi supuse votului prevăd schimbarea numelui, dar și afirmarea respectării integrității teritoriale a vecinilor și precizarea că sprijinul adus macedonenilor din străinătate este 'cultural, economic și social', nu politic.

În caz de eșec, Zoran Zaev a anunțat că va convoca imediat alegeri legislative anticipate.

Ședința parlamentului macedonean este prevăzută să înceapă la ora locală 11:00 (09:00 GMT).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău