Macedonia de Nord | Premierul Zaev a demisionat de la conducerea social-democraților și va pleca și din fruntea guvernului

  • 27 Noiembrie 2021 16:55
Macedonia de Nord | Premierul Zaev a demisionat de la conducerea social-democraților și va pleca și din fruntea guvernului

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a demisionat din fruntea Partidului Social Democrat (SDSM), după înfrângerea formațiunii sale la alegerile locale, transmite sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

Instanțele de conducere ale partidului au acceptat demisia lui Zaev, a anunțat un purtător de cuvânt al SDSM, citat de site-ul de știri plusinfo.mk.

Votul pentru alegerea succesorului va avea loc pe 12 decembrie, urmând ca acesta să-i ia locul lui Zaev și în funcția de prim-ministru.

Zaev își anunțase intenția de a pleca din fruntea guvernului și a SDSM după înfrângerea suferită de formațiunea sa la alegerile locale de la sfârșitul lunii octombrie.

Ministrul de finanțe Dimitar Kovacevski este actualul favorit la șefia partidului, conform presei locale.

Un nou prim-ministru are nevoie de aprobarea parlamentului, însă numirea lui Kovacevski nu se anunță o simplă formalitate.

Zoran Zaev a fost prim-ministru din mai 2017 până în ianuarie 2020 și, ulterior, din august 2020.

El este cunoscut mai ales pentru soluționarea îndelungatei dispute cu Grecia vecină cu privire la numele de Macedonia, care este și al unei regiuni din Grecia.

Zaev a propus un referendum în 2018 în care a avut câștig de cauză cu privire la schimbarea numelui țării în Macedonia de Nord, pentru a facilita începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău