Macedonia de Nord | Premierul face apel la concetățenii săi să meargă la vot la alegerile presidențiale din 5 mai

  • 02 Mai 2019 19:00
Macedonia de Nord | Premierul face apel la concetățenii săi să meargă la vot la alegerile presidențiale din 5 mai

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, care este liderul partidului de guvernământ SDSM, a făcut apel la concetățenii săi joi să meargă la vot duminică, 5 mai, când are loc cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, după ce la primul tur, pe 21 aprilie, rata participării a fost de 41,8 %, relatează agenția Xinhua, preluat de Agerpres.

Într-o înregistrare video, Zaev a afirmat că alegerile de duminică implică o decizie-cheie într-un moment critic pentru țară.

''Fac apel la toți cetățenii noștri să meargă la vot și să voteze după propria conștiință, atât pentru viitorul țării noastre, cât și pentru cel al copiilor noștri'', a declarat Zaev, cerându-le să lase divizările deoparte pe 5 mai și să fie uniți în decizia lor.

Potrivit lui Zaev, în ultimii doi ani, cetățenii au sprijinit rezolvarea celor mai dificile probleme în ce privește relațiile de vecinătate și deschiderea perspectivelor Macedoniei de Nord.

Într-o apariție anterioară la televiziune, premierul a afirmat că este sigur că rata participării la vot pe 5 mai va fi mai mare. ''Dacă participarea va fi mai mică, atunci am putea fie să reorganizăm alegerile, fie să amendăm Constituția pentru ca președintele să fie ales de către parlament. Am încredere totuși că președintele va fi ales de către popor'', a mai spus Zaev.

În condițiile în care mai sunt doar două zile de campanie pentru alegerile din 5 mai din Macedonia de Nord, cei doi candidați prezidențiali - Stevo Pendarovski și Gordana Siljanovska-Davkova - au făcut apel și ei la o mai mare participare la vot. Cei doi se tem că rata participării la vot va fi mai mică de 40 %.

Primul tur de scrutin prezidențial a avut loc pe 21 aprilie. Potrivit Comisiei electorale de stat, rata participării la vot la primul tur a fost de 41,8 %. Pentru validarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale este nevoie ca rata participării la vot să fie de minim 40 %.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău