Macedonia de Nord | Alegerile prezidențiale au fost câștigate de candidatul prooccidental

  • 06 Mai 2019 10:10
Macedonia de Nord | Alegerile prezidențiale au fost câștigate de candidatul prooccidental

Candidatul prooccidental a câștigat în fața adversarei sale susținute de dreapta naționalistă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Macedonia de Nord, potrivit rezultatelor oficiale anunțate luni, un succes care consolidează actuala putere a cărei decizie recentă de a schimba numele țării a divizat opinia publică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Stevo Pendarovski, candidat al coaliției dominate de partidul de guvernământ SDSM al premierului Zoran Zaev, a obținut 51,75% din voturi după numărarea a 98,5% din buletinele de vot, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia electorală.

Adversara sa, Gordana Siljanovska-Davkov, cu pregătire juridică, susținută de opoziția de dreapta, a obținut 44,65% din voturi, a precizat comisia.

"Voi fi președintele tuturor cetățenilor indiferent de candidatul pentru care au votat", a declarat Stevo Pendarovski mulțimii adunate în fața sediului SDSM și care scanda "Stevo, Stevo".

Profesor de științe politice, angajat în eforturile țările sale de a adera la NATO, Stevo Pendarovski a susținut acordul încheiat cu Atena care a pus capăt unei dispute de aproape 30 de ani cu Grecia privind numele fostei republici iugoslave.

În baza acestui acord istoric cu Grecia, Skopje a acceptat să își schimbe numele în Republica Macedonia de Nord și a obținut în schimb angajamentul Atenei de a înceta blocarea eforturilor acestei țări de aderare la Uniunea Europeană și NATO.

Acordul rămâne însă un subiect de diviziune în societatea macedoneană, dreapta naționalistă opunându-se ferm acestuia și considerând că a fost sacrificată identitatea statului balcanic. Gordana Siljanovska-Davkov s-a declarat și ea împotriva sa.

Victoria lui Stevo Pendarovski întărește cursul luat de guvernul Zaev care s-a implicat cu toată greutatea sa politică în acest acord cu speranța ca rezolvarea litigiului cu Grecia să conducă, în iunie, la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Executivul de la Skopje se poate felicita, de asemenea, de faptul că rata de participare pentru a valida scrutinul, 40% din totalul de 1,8 milioane de alegători înscriși, a fost atinsă. Potrivit Comisiei electorale, 46% dintre alegători s-au deplasat la secțiile de vot.

Postul de președinte este mai mult onorific, dar șeful statului poate refuza să semneze legi și complica exercitarea puterii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău