Macedonia de Nord a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, cu o donație din partea Serbiei

  • 17 Februarie 2021 19:21
Macedonia de Nord a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, cu o donație din partea Serbiei

Macedonia de Nord a demarat miercuri vaccinarea împotriva COVID-19, după mai multe săptămâni de incertitudine în micul stat balcanic cu privire la lansarea campaniei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Medicii și personalul de îngrijire vor fi primii cărora li se va administra vaccinul.

Campania a putut începe datorită unei donații de peste 4.500 de vaccinuri Pfizer/BioNtech oferite duminică de Serbia, în așteptarea dozelor comandate de Skopje.

Dacă în Uniunea Europeană campaniile de vaccinare au debutat la sfârșitul lui decembrie, statele mai sărace din Balcanii de Vest au fost lăsate să se descurce pe cont propriu.

Dobrinka Naunova-Jovanovska, o specialistă în boli infecțioase, a fost prima persoană vaccinată la Skopje. 'Am fost vaccinată și mă simt foarte bine', a declarat ea.

Ministrul sănătății, Venko Filipce, a precizat că restul dozelor vor fi destinate personalului de îngrijire din spitalele unde sunt internați pacienți cu COVID-19, în capitală și în alte orașe.

Ministerul are în plan să includă în categoria prioritară persoanele de peste 70 de ani.

Serbia a promis să trimită Macedoniei de Nord mai multe mii de doze, însă o vaccinare masivă nu va putea să înceapă decât după sosirea celor 200.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm așteptate la sfârșitul lunii februarie.

Guvernul de la Skopje speră și că va obține primele tranșe de vaccin AstraZeneca prin sistemul COVAX în martie.

De la debutul pandemiei, în Macedonia de Nord au fost raportate peste 97.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și mai mult de 3.000 de decese.

În regiune, campania de vaccinare din Serbia este una din cele mai eficace din Europa, cu peste un milion de persoane vaccinate până miercuri.

În schimb, Kosovo și Muntenegru nu au demarat încă programele de imunizare a populației împotriva COVID-19.

Pentru a accelera campania de imunizare, Croația, stat membru al Uniunii Europene, examinează posibilitatea de a achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V chiar înainte ca acesta să obțină autorizare din partea UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău