Luxemburgul funcționează ca un paradis fiscal pentru milionari și mafii, scrie mass-media; Marele Ducat dezminte

  • 08 Februarie 2021 14:24
Luxemburgul funcționează ca un paradis fiscal pentru milionari și mafii, scrie mass-media; Marele Ducat dezminte

Luxemburgul joacă rolul de paradis fiscal pentru circa 55.000 de societăți fantomă create de multinaționale și de milionari, dar și de grupări mafiote, potrivit primei părți a unei anchete publicate luni de un grup de publicații internaționale, printre care și ziarul francez Le Monde, transmite EFE. Luxemburg a respins acuzațiile și a insistat că respectă atât dreptul european, cât și pe cel internațional, preluat de Agerpres.

Printre numele menționate luni de Le Monde, care va publica ancheta 'OpenLux' sub forma unui serial ce se va întinde pe întreaga săptămână, apar sportivi ca Tiger Woods, artiști precum cântăreața columbiană Shakira, actorii americani Angelina Jolie și Brad Pitt, familia Hermes, prințul moștenitor al Arabiei Saudite și trei sferturi din companiile listate la CAC-40, principalul indice al Bursei din Paris.

''Sute de multinaționale (LVMH, Kering, KFC, Amazon) au deschis filiale financiare. Familii bogate își fructifică aici patrimoniul imobiliar'', scrie Le Monde în ediția sa digitală.

Totodată, ancheta OpenLux dezvăluie existența unor fonduri de proveniență dubioasă, care ar putea avea legătură cu activități infracționale în care ar fi implicate mafiile rusă și calabreză.

Inclusiv partidul italian de extremă dreapta Liga ar avea în Luxemburg un cont vizat de autoritățile de la Roma, la fel și persoane apropiate regimului venezuelean, care ar fi ascuns aici fonduri provenite din contracte publice afectate de corupție, potrivit sursei citate.

"Aceste anchete confirmă că Marele Ducat este, în pofida a ceea ce afirmă autoritățile luxemburgheze, un autentic centru 'offshore', ceva între City-ul din Londra (centrul financiar al Londrei - n.r.) și Insulele Virgine Britanice. Circa 90% din aceste 'societăți' sunt controlate de non-luxemburghezi'', scrie Le Monde.

Nu mai puțin de 157 de naționalități sunt reprezentate în milioanele de documente analizate de Le Monde și de alte 16 mas-media internaționale, printre care La Nacion, Le Soir, Tempo și Suddeutsche Zeitung.

Potrivit Le Monde, Franța se situează pe primul loc în această listă, cu peste 17.000 de societăți în Luxemburg, care au de pildă în proprietate un castel francez aflat la dispoziția prințului saudit Mohammad bin Salman, vila Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt din sud-estul Franței sau o puzderie de case de pe Costa de Azur și numeroase apartamente în Paris. Pe listă figurează totodată companii emblematice pentru economia franceză, precum Decathlon, JCDecaux sau Yves Rocher.

Din cele 50 de familii cele mai bogate din Franța, 37 ''își structurează companiile, patrimoniul și investițiile prin intermediul a zeci de holdinguri luxemburgheze'', cum este cazul familiei Hermes sau a lui Bernard Arnault, președintele LVMH.

''Cazul Franței nu este unic: prin intermediul societăților luxemburgheze, fonduri de investiții anonime cumpără bucăți întregi de orașe precum Berlin și Londra, făcând să crească semnificativ prețurile imobiliare, fără a fi indentificabile și fără a plăti impozite'', scrie Le Monde, citat de EFE.

În Marele Ducat sunt înregistrate de la proprietăți luxoase și până la iahturi, elicoptere, avioane private de mici dimensiuni, aeronave comerciale, cataloage muzicale, drepturi de imagine și opere de artă. În total, au fost identificați până la 65.000 de beneficiari, între aceștia, 279 de milionari incluși în clasamentul revistei Forbes.

Publicațiile care au luat parte la această anchetă au transmis că investigația a fost posibilă grație directivei Uniunii Europene din 2018 care a cerut crearea de registre publice ale proprietăților reale și ale societăților în toate statele membre. Măsura a fost adoptată după dezvăluirea unor scandaluri precum ''Panama Papers'', o anchetă care dezvăluia cum unii dintre cei mai bogați oameni ai planetei se foloseau de diverse scheme pentru a-și ascunde averile.

Luxemburgul a aplicat directiva în toamna lui 2019, o modalitate de a-și demonstra transparența, cu toate că ancheta scoate la iveală numeroase puncte nevralgice care pun sub semnul întrebării capacitatea statelor de ''a supraveghea într-un mod eficient ecosistemele lor financiare și de a garanta fiabilitatea acestor registre''.

''Luxemburg respinge afirmațiile făcute în aceste articole, precum și descrierea total nejustificată a țării și a economiei sale'', se menționează într-un comunicat al guvernului luxemburghez, citat de EFE.

Executivul luxemburghez a transmis că ''a luat notă'' de articolele apărute luni în care ''autorii fac și mai multe afirmații fără fundament cu privire la economia și centrul financiar al Luxemburgului".

"Luxemburg este complet în linie cu și îndeplinește toate reglementările și standardele de transparență ale UE și internaționale și aplică, fără excepție, arsenalul complet al măsurilor UE și internaționale pentru schimbul de informații în chestiuni fiscale și pentru combaterea abuzului fiscal și a eludării fiscului'', se menționează în comunicatul citat. Documentul adaugă totodată că nici Uniunea Europeană, nici Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ''nu au identificat niciun regim sau practică fiscală în Luxemburg care aduce prejudicii''.

Guvernul luxemburghez a mai subliniat că statul ''nu oferă un regim fiscal favorabil companiilor multinaționale, nici companiilor digitale, care trebuie să se supună acelorași norme și legislații ca în cazul oricăror altor companii" din țară. În comunicatul de presă, executivul din Marele Ducat amintește că Luxemburgul ''este o țară stabilă cu un rating AAA'' (stabil) și care "găzduiește unul dintre principalele centre financiare internaționale din Europa".

"Companiile multinaționale din întreaga lume profită de pe urma experienței sectorului financiar al țării pentru a-și centraliza activitățile financiare transfrontaliere", adaugă documentul citat. În acest context, guvernul luxemburghez subliniază că statul "își evaluează și actualizează continuu arhitectura de supervizare și măsurile menite să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului" și aplică toate normele europene și internaționale, precum și recomandările GAFI (Grupul de Acțiune Financiară Internațională).

Guvernul luxemburghez a mai subliniat că personalul național însărcinat cu lupta împotriva spălării capitalurilor ''sporește în mod constant, înregistrând o creștere de 46% numai în ultimii trei ani". Luxemburg a fost una dintre primele țări din Europa care a creat un registru public al beneficiarilor finali (UBO) și este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană "care a optat pentru un registru total deschis și transparent, accesibil, 'online' și gratuit, fără nicio restricție pentru populație", conchide comunicatul citat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău