Lupu și Filat îl acuză pe Ghimpu (Timpul)

  • 13 Ianuarie 2015 09:53
Lupu și Filat îl acuză pe Ghimpu (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 13 IANUARIE

Negocierile de ieri ale liderilor Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat și Partidului Liberal s-au încheiat cu nervi și supărări, constata Ziarul National. După mai bine de trei ore de discuții, președintele liberalilor Mihai Ghimpu și prim-vicepreședintele formațiunii Dorin Chirtoacă au ieșit supărați, refuzând să facă declarații pentru presă. Ziarul Național observă ca Marian Lupu și Vlad Filat au fost însă mult mai deschiși în fața presei, făcând publice mai multe detalii legate de negocieri declarând că „există mai multe dificultăți. Una dintre acestea este insistența Partidului Liberal de partajare a tuturor celor trei funcții principale în stat. O platformă mai largă de discuții trebuie să asigure mai multă siguranță viitoarei guvernări”, a declarat președintele democraților. Vlad Filat a fost și mai direct, recunoscând public faptul că negocierile au ajuns în fază de blocaj și consideră că trebuie să înceapă un dialog și cu Partidul Comuniștilor. Întrebat dacă invitarea la dialog a PCRM ar însemna o presiune asupra liberalilor ca să cedeze cât mai mult în cadrul negocierilor, Ghimpu a răspuns că PL „nu va dansa după muzica cuiva” și că nu va ceda presiunilor.

Lupu și Filat îl acuză pe Ghimpu că blochează negocierile, titreaza Timpul. Ghimpu sustine  ca  "Nu există niciun blocaj! Poate că ei CAUTĂ un blocaj ca să negocieze cu PCRM", a afirmat acesta aseara. Timpul scrie ca Mihai Ghimpu a mai spus că formațiunea pe care o conduce, este gata să renunțe la funcția de șef al statului în schimbul celei de procuror general. „Ori depolitizăm aceste instituții, ori li se oferă la fiecare pârghii pentru a participa la guvernare. Dar așa ei vor totul, și funcții principale în stat, și instituții, și avioane, nu mai merge așa”, a argumentat liberalul.

Plahotniuc vrea coaliție cu Voronin pentru că își dorește cu orice preț să fie președinte, sustine publicatia Independent. Potrivit acesteia Plahotniuc are  două obiective primordiale: Menținerea controlului justiției și funcția de președinte în 2016 În fond, pe Plahotniuc nu-l deranja să facă o nouă alianță cu Ghimpu, atâta timp cât nimeni nu se atingea de funcția de procuror general, cea care-i asigură toate hoțiile pe care le-a făcut, le face și urmează să le mai facă, dar mai nou, și pe cea de președinte, subliniaza Independent.

Republica Moldova riscă să piardă sprijinul partenerilor europeni; Formarea coaliției de guvernare, frânată de interese obscure, titreaza Jurnal de Chisinau. Republica Moldova a intrat în anul 2015 fără un buget aprobat, spitalele reclamă lipsa de medicamente; leul moldovenesc se prăbușește; trei bănci au intrat sub „administrarea specială” a Băncii Naționale din cauza riscului de a falimenta (ca urmare a furtului de valută); deși, în lume, cotația petrolului a scăzut puternic, în Moldova benzinăriile au operat doar reduceri „cosmetice” la carburanți. Starea de provizorat în care activează Guvernul în exercițiu, al cărui mandat a expirat, începe să afecteze toate domeniile economiei naționale, mentioneaza expertii citati de Jurnal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău