Luptele din Ucraina se întețesc în est, în timp ce Rusia își intensifică acțiunile ofensive

  • 18 Ianuarie 13:05
Luptele din Ucraina se întețesc în est, în timp ce Rusia își intensifică acțiunile ofensive

Forțele de artilerie ucrainene care luptă în apropierea orașului Bahmut, ocupat de ruși, afirmă că trupele ruse întreprind în mod constant atacuri ofensive, în timp ce luptele se intensifică, iar Kievul așteaptă mai mult ajutor militar din partea Occidentului, relatează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Forțele ucrainene au adoptat o poziție mai defensivă în multe zone ale frontului, acoperit de zăpadă, după ce anul trecut o contraofensivă a Kievului nu a reușit să străpungă liniile rusești puternic apărate în sudul și estul ocupat al țării.

„Acum, din cauza vremii, am trecut la acțiuni defensive. Inamicul încearcă în mod constant să desfășoare acțiuni ofensive”, afirmă Mihailo, un luptător din cadrul Brigăzii 92 de asalt din Ucraina.

Raportul zilnic al Statului Major General ucrainean privind situația de pe frontul cu Rusia indica miercuri 98 de confruntări în ultimele 24 de ore, dublu față de cifra înregistrată la sfârșitul săptămânii trecute.

Forțele ucrainene, potrivit acestuia, s-au menținut pe poziții și au provocat pierderi semnificative, respingând atacurile pe fronturile din apropierea orașelor Lîman, Bahmut, Avdiivka și alte câteva așezări mai mici din est.

Unitatea lui Mihailo, care marți trăgea focuri dintr-un obuzier autopropulsat, s-a concentrat pe focul de contracarare a artileriei ruse, a mortierelor, a tunurilor antitanc, a tancurilor, precum și a infanteriei care se deplasa pentru rotație, au declarat soldații.

„Armele străine nu au fost concepute pentru a funcționa în astfel de condiții meteorologice”, spune Mihailo, adăugând că vehiculele rămân blocate în mlaștini.

„Am văzut cum obuzierul a derapat în timp ce încerca să iasă de pe poziții, a alunecat pe gheață”, a spus el.

Un alt soldat din aceeași unitate, Pavlo, a declarat că trupele ucrainene nu vor putea să avanseze dacă nu vor primi mai multă muniție și mai mulți oameni.

El a spus că unitatea lor a avut un deficit de muniție și că a trecut „ceva timp” de când nu au mai lansat până la 20 de obuze într-o zi.

Disputele politice din SUA și din UE blochează două pachete majore de sprijin militar și financiar de mai multe săptămâni, deși Kievul a declarat că speră ca asistența să se materializeze în cele din urmă.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău