Lupte intense pentru controlul Vugledar, în estul Ucrainei

  • 28 Ianuarie 2023 12:00
Lupte intense pentru controlul Vugledar, în estul Ucrainei

Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forțele ruse care încearcă să preia controlul asupra localității Vugledar, în sud-vestul Donețkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres.

„În curând, Vugledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi", a declarat vineri Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk numit de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat "lupte feroce", asigurând totodată că rușii au fost respinși.

La 150 km de Bahmut, acest oraș minier care avea 15.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, confruntări "serioase, brutale" au loc și trupele ruse s-au "implantat în sud-estul și estul localității", a afirmat un responsabil al autorităților proruse din regiunea Donețk, Ian Gagin.

"Inamicul caută de fapt să repurteze un succes în acest sector, dar nu reușește să-l obțină datorită eforturilor forțelor de apărare ale Ucrainei", afirmase Cerevatîi la televiziune. "Inamicul exagerează și reușita sa este un eufemism", a continuat el, concluzionând:"În fața pierderilor sale, inamicul dă înapoi".

"Încercuirea și eliberarea în viitor" a acestei localități vor permite "schimbarea raportului de forțe pe front", deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk și Kurakova, localități situate mai în nord, susține șeful separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin.

Ucraina a anunțat în această săptămână că soldații ruși, în superioritate numerică, își intensificaseră atacurile în est, în special la Vugledar și Bahmut, ultima localitate fiind ținta lor de mai multe luni.

O nouă ofensivă rusă este în pregătire pentru 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei de către Rusia în Ucraina, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei.

"Ei se pregătesc acum pentru a activare maximală și ei cred că vor avea reușite până la acea dată", a declarat el pentru Radio Svoboda.

Acest nou val al ofensivei în pregătire pentru 24 februarie "nu este un secret", a adăugat el.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, Rusia încearcă "să disperseze" forțele ucrainene cu scopul de a "crea condițiile unei operațiuni ofensive decisive".

Militari ruși și mercenari ai grupului paramilitar Wagner au cucerit recent Soledar, la nord de Bahmut, un prim succes după luni îndelungate de lupte și o serie de înfrângeri pentru Kremlin.

"Rușii avansează, există tiruri constante, noapte și zi, încearcă să găsească puncte slabe în apărarea noastră", a declarat pentru AFP Iuri, un soldat ucrainean de 44 de ani, într-o tranșee de la Bahmut.

Tot în est, la Ceasiv Iar, două persoane au fost ucise vineri și alte cinci rănite de tiruri ale artileriei ruse, au semnalat autoritățile locale.

Mai în nord, în regiunea Harkov, bombardarea satului Dvoricina a făcut alți doi morți, a anunțat președinția ucraineană.

Orașul Herson (sud) a fost de asemenea ținta obuzelor rusești, potrivit aceleiași surse.

Rusia a mobilizat sute de mii de rezerviști și de pușcăriași pentru a încerca să străpungă liniile ucrainene și să cucerească restul Donbasului, vastă zonă industrială din estul Ucrainei.

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a salutat decizia anunțată de Polonia de a livra țării sale 60 de tancuri suplimentare, dintre care jumătate va fi o versiune modernizată a tancului T-72 sovietic, după cele 14 Leopard 2 de fabricație germană deja promise.

Paralel, guvernul belgian s-a angajat să acorde Ucrainei noi finanțări, în special prin livrări de rachete, mitraliere, muniții și vehicule blindate.

În ceea ce privește aviația ucraineană, aceasta a apreciat vineri că aparate F16 de fabricație americană "ar putea fi cel mai bun candidat" pentru "a deveni singurul tip" de avion polivalent în flota sa, potrivit purtătorului său de cuvânt Iuri Ignat.

Președintele ucrainean solicită avioane de vânătoare și rachete cu rază lungă de acțiune, adică arme pe care țările occidentale au refuzat până în prezent să le furnizeze.

La rândul său, Uniunea Europeană a decis să-și prelungească cu șase luni sancțiunile impuse Rusiei când aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și pregătește noi măsuri împotriva Moscovei.

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat totuși vineri că el va continua "să vorbească cu Rusia", notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău