Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei. Care este obiectivul-cheie al rușilor

  • 31 Iulie 2023 08:57
Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei. Care este obiectivul-cheie al rușilor

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat duminică că lupte grele au loc în nord-estul țării, forțele Kievului își mențin pozițiile și obțin câștiguri în unele zone, informează Reuters, citat de hotnews.ro.

Armata rusă a declarat că a oprit forțele ucrainene în nord-est. De asemenea, a spus că a doborât trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova și a avariat o clădire înaltă despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris duminică drept „o zi bună, o zi puternică" pe front, în special în apropiere de Bahmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează teritoriul pierdut când forțele rusești au cucerit orașul în luna mai.

Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atacurile cu drone, dar Zelenski a declarat că războiul „se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice".

Forțele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o „clădire nerezidențială" în orașul Harkov din nord-estul țării. Lovitura a declanșat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.

Zelenski a declarat că numărul morților în urma unui atac rusesc asupra unei școli din orașul Sumî din nordul țării, sâmbătă, a crescut la doi, după ce echipele de salvare au îndepărtat molozul de la fața locului.

Obiectivul-cheie al rușilor

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele rusești „încearcă să ne alunge" din pozițiile înalte din nord-estul țării, ocupate de Moscova după invazia din 2022, dar recucerite ulterior de trupele ucrainene.

Sarcina cheie a rușilor, a declarat ea la televiziunea națională, a fost de a „deturna forțele noastre din zona Bahmut, unde avem o ofensivă de succes".

„Ei au atacat fără încetare în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor și uneori îi resping cu pierderi grele", a spus oficialul ucrainean.

Maliar a declarat că rușii nu au suferit „mai puține pierderi decât în timpul luptelor intense din Bahmut", care a căzut în mâinile forțelor rusești după mai mult de 10 luni de bătălii sângeroase.

Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud pentru a crea o prăpastie între forțele rusești care dețin teritorii în est și peninsula anexată ilegal Crimeea, precum și pe recâștigarea terenului din jurul Bahmut.

Dar lupte violente au izbucnit și în jurul orașelor Kupiansk și Lîman, aflate în nord-estul Ucrainei.

Rușii vor să recucerească teritoriu în sud

Maliar a declarat că forțele rusești încearcă, de asemenea, „cu tenacitate să recucerească" zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina.

Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătrați în sud, dar progresele au fost limitate de pozițiile rusești și de mine.

Ministerul rus al Apărării a declarat în raportul zilnic că forțele sale au reperat și au desfășurat rachete pentru a distruge o brigadă blindată a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraș cheie deținut de Rusia în nord-est.

De asemenea, forțele ruse au respins patru atacuri ucrainene în apropierea orașului Lîman, mai la sud.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău