Lupta pentru șefia MoldovaGaz continuă (Revista presei)

  • 14 Februarie 2017 09:27
Lupta pentru șefia MoldovaGaz continuă (Revista presei)

Revista presei din 14 februarie 2017

Poroșenko nu a avut nevoie de TRANSLATOR în cadrul conferinței comune cu Filip, chiar dacă ultimul a vorbit în limba ROMÂNĂ, remarcă Ziarul National. Premierul Pavel Filip, care întreprinde o vizită oficială astăzi în Ucraina, a susținut o conferință de presă alături de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Premierului Filip a menționat că s-a convins o dată în plus că Poroșenko „păstrează cele mai calde sentimente față de Moldova”. Atât Poroșenko, cât și Filip s-au referit la faptul că e nevoie de modernizat frontiera comună conform standardelor europene, inclusiv prin creșterea numărului punctelor de control commune, scrie ziarul.

Întâlnire Filip-Groisman // Ucraina nu renunță la construcția hidrocentralelor pe Nistru, titrează Deschide.md. Ucraina nu intenționează să renunțe la construcția hidrocentralelor pe Nistru, dar va informa Republica Moldova în ceea ce privește construcția hidrocentralelor și standardele ecologice de rigoare. Cei doi prim-miniștri au discutat despre crearea unei comisii noi comune care va veni cu soluții pentru protejarea ecosistemului râului Nistru. Portalul subliniază că Apă-Canal Chișinău și-a arătat îngrijorarea față de intenția Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe fluviul Nistru. Potrivit furnizorului, asta va duce la scăderea considerabilă a nivelului apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chișinău.

Jurnal.md scrie despre lupta pentru șefia MoldovaGaz. Ziarul îl citează pe fostul premier Ion Sturza care comentează că Șefia Moldovagaz a fost mereu râvnită la Chișinău și a fost nomenclatura conducerii de vârf a țării. Fostul premier afirmă că liderul PD Vlad Plahotniuc a tras greu de sfori ca să obțină instalarea lui Vasile Botnari în această funcție. Potrivit fostului premier, conform algoritmului din 2009, șefia Moldovagaz îi revenea lui Vlad Filat. „După anihilarea lui, lupta pentru controlul Modovagaz s-a redeschis. În stil moldovenesc, cu șantaj, arestări, PR negru. Lucru care i-a uimit chiar și pe ruși, campioni la acest subiect. „Numirea domnului Vasile Botnari la șefia Moldovagaz este un eveniment excepțional, chiar și pentru felul cum se întâmplă lucrurile în Republica Moldova.”. Conform contractului cu Gazprom, guvernul are exclusivitatea de a propune candidatura, dar care trebuie să fie aprobată de comun acord. Modovagaz este de departe cel mai mare agent economic din țară cu o cifră de afaceri care depășește 5 miliarde de lei! Are un buget de sute de milioane de lei pentru dezvoltare și întreținere. Sunt notorii și „otkaturile”, de 30- 40%!”, afirmă Ion Sturza.

Nicolae Negru evocă în Ziarul Național un episod singular, „enigmatic”, în politica moldovenească, din primii ani de existență a statului Republica Moldova, într-o perioadă a iluziilor și a visărilor romantice, când politicienii noștri mai citeau încă manualele de democrație și asimilau din mers regulile jocului parlamentar. Când Moșanu, Hadârcă, Nedelciuc și Matei ocupau atunci cele mai înalte posturi din primul Parlament al Republicii Moldova. Alexandru Moșanu, istoric, doctor habilitat și profesor universitar, era președintele Legislativului, Ion Hadârcă, poet, – prim-vicepreședinte, iar Vasile Nedelciuc, inginer, cercetător în domeniul tehnologiilor informaționale, doctor în științe tehnice, lector universitar, și Valeriu Matei, etnograf și scriitor - președinți ai comisiilor parlamentare, respectiv, de relații externe și „pentru publicitate și mijloacele de informare în masă”. Demisia celor patru în 1993 poate fi considerate după autor o ultimă zvâcnire de „romantism”, sfârșitul etapei „naive”, inițiatice, în politica moldovenească și nu se va mai repeta decât dacă se reușește o înnoire substanțială a clasei politice. Și a comentatorilor politici de asemenea. E greu de crezut însă că aceasta se poate produce până DNA (sau măcar SRI cu FBI) să treacă Prutul, ocnhide publicistul.

Timpul îi aduce astăzi un omagiu poetului Grigore Vieru care în acest an, pe 14 februarie, ar fi împlinit 82 de ani. În amintirea marelui poet român, poate a celui mai iubit poet contemporan, TIMPUL îi aduce un omagiu celui care toată viața a luptat pentru valorile și principiile române ca să dăinuiască în Republica Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău