Luni - consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea viitorului premier al României

  • 14 Decembrie 2020 08:22
Luni - consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea viitorului premier al României

Președintele României, Klaus Iohannis, va discuta luni, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru al României, transmite Agerpres.

Șeful statului  i-a invitat la consultări pe reprezentanții PSD, PNL, ai Alianței USR PLUS, Alianței pentru Unirea Românilor și UDMR, dar și pe cei ai minorităților naționale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

* Partidul Social Democrat (PSD) - ora 11,00;
* Partidul Național Liberal (PNL) - ora 12,00;
* Alianța USR PLUS - ora 13,00;
* Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - ora 14,00;
* Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - ora 15,00;
* minoritățile naționale reprezentate în Parlament - ora 16,00

***

Consultările au loc după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când, potrivit rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central, au intrat în viitorul Legislativ PSD, PNL, Alianța USR PLUS, AUR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale altele decât cea maghiară.

Potrivit articolului 103 din Constituție, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Prim-ministrul, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune individual, în fața președintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său și fiecare membru în parte își exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

***

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va participa la consultările cu șeful statului, Klaus Iohannis, propunerea social-democraților pentru funcția de premier fiind medicul Alexandru Rafila. "Luni suntem primul partid invitat la Cotroceni. Voi merge însoțit de colegii mei. Nu voi putea să fiu însoțit de domnul profesor Rafila, deoarece în continuare este în izolare la domiciliu", a anunțat Ciolacu, joia trecută, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

Din delegația PSD care va participa la consultările de la Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu.

* Liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu propria propunere de premier - actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

Delegația PNL pentru consultările de la Palatul Cotroceni va fi compusă din liderul formațiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîțu, prim-vicepreședinții Raluca Turcan și Rareș Bogdan. Vor mai fi prezenți la consultări și secretarul general al formațiunii, deputatul Robert Sighiartău, precum și liderul organizației județene Prahova, Iulian Dumitrescu.

* Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău vor reprezenta Alianța USR PLUS la consultările de luni de la Palatul Cotroceni.

De altfel, liberalii negociază cu USR PLUS și UDMR formarea unei coaliții de guvernare. Până acum, Alianța USR PLUS a avut și ea o propunere de prim-ministru - pe europarlamentarul Dacian Cioloș.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR s-au întâlnit, săptămâna trecută, în prezența președintelui Klaus Iohannis, iar sâmbătă reprezentanții acestor formațiuni au început negocierile pentru formarea coaliției de guvernământ.

Duminică, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, anunța că runda de negocieri cu reprezentanții PNL și USR PLUS de la Vila Lac s-a încheiat, în condițiile în care nu s-a putut conveni asupra persoanei premierului, astfel încât liberalii și USR PLUS își vor prezenta candidați proprii pentru funcția de prim-ministru la consultările convocate la Palatul Cotroceni.

* Și Alianța pentru Unirea Românilor va merge luni, la Palatul Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului premier. Din delegație fac parte George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Șoșoacă.

Duminică, George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, spunea că AUR va revoluționa clasa politică românească și nu va face alianță sau coaliție "nici cu stânga, nici cu dreapta".

* Varujan Pambuccian, reprezentantul Uniunii Armenilor din România, a anunțat că va participa luni la consultările cu președintele Klaus Iohannis, unde va prezenta prioritățile și proiecțiile minorităților naționale pentru următorii patru ani. El a declarat, pentru AGERPRES, că, pentru a se discuta susținerea unei coaliții de guvernare, trebuie constituit noul grup al minorităților naționale din Parlament. "Mai degrabă vom discuta cu președintele lucruri mari, care ne interesează, chestiuni de proiecții pentru următorii patru ani. Să vedem acum ce va propune președintele, pentru că dânsul ne-a invitat, dânsul are inițiativa'', a precizat Varujan Pambuccian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău