Luna octombrie din acest an notează un record cu cele mai ridicate temperaturi
-
26 Octombrie 2023 19:35
Temperaturile aproape caniculare la sfârșit de octombrie sunt o continuitate a tendinței de vară extinsă, înregistrată în luna septembrie. Astfel, avem un record de octombrie cu cele mai ridicate temperaturi, transmite MOLDPRES.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), luna septembrie a fost deosebit de interesantă din punct de vedere meteorologic. „Majoritatea zilelor au fost neobișnuit de călduroase. Temperatura medie lunară a aerului s-a situat între +19,0 și +21,5ºC, depășind normele cu 3,5-4,5ºC. Acest fenomen inedit s-a înregistrat pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice”, indică SHS, scrie sursa citată.
Ulterior, după o scurtă perioadă de vreme răcoroasă și instabilă, valorile termice văratice au revenit în octombrie, menținându-se practic toată perioada. „Cu temperaturi care ne amintesc mai mult de luna septembrie, suntem într-un sector cald generat de un ciclon. Acest lucru permite unui val de aer cald să pătrundă din nordul Africii”, explică SHS. În același timp, mai mulți specialiști în domeniu de nivel internațional afirmă că toate aceste fenomene meteorologice sunt mai degrabă o consecință a schimbărilor climatice și încălzirii globale.
Specialiștii spun că vorbim despre temperaturi mult mai mari decât ar fi în mod normal pentru data din calendar. ”Avem un record de octombrie, sunt cele mai ridicate temperaturi, 18, 19, 20 de grade, această temperatură și această inerție termică practic ne lungește toamna”, afirmă surse citate de euronews.ro.
Meteorologii anunță temperaturi de vară și în zilele următoare, fapt ce este văzut altfel de agricultori.
„În ultima perioadă, în ceea ce privește precipitațiile, în 65% din țară am avut cantități între 10-30 mm, ceea ce reprezintă 20-65% din normă. În 20% din teritoriu, cantitatea de precipitații a fost de 1-8 mm, adică 2-15% din normă, însă în unele raioane din nordul țării, 15% din teritoriu, am înregistrat cantități mai mari, între 35-65 mm, reprezentând 75-150% din normă. Aceste condiții meteorologice au fost favorabile pentru coacerea culturilor pomicole și strugurilor, precum și pentru recoltarea culturilor agricole. Cu toate acestea, din cauza deficitului de precipitații și a rezervelor scăzute de umezeală în stratul arabil al solului, au fost semnalate condiții nefavorabile pentru pregătirea solului și semănatul culturilor de toamnă”, explică Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
În următoarele zile, vremea se va menține caldă, cu maxime termice de 25 de grade Celsius. Cerul va fi preponderent noros, pe alocuri cu ploi slabe.