Luminița Odobescu: peste 260 de cetățeni români și membri de familie din Fâșia Gaza cer evacuarea. Punctul de trecere a frontierei de la Refah a fost redeschis azi

  • 06 Noiembrie 2023 18:56
Luminița Odobescu: peste 260 de cetățeni români și membri de familie din Fâșia Gaza cer evacuarea. Punctul de trecere a frontierei de la Refah a fost redeschis azi

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat luni că peste 260 de cetățeni români și membri de familie din Fâșia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării și mențin contactul cu ei, iar celula de Criză MAE continuă demersurile susținute, pe toate palierele menționate, în vederea evacuării cetățenilor români, relatează news.ro.

Punctul de trecerea frontierei de la Rafah a fost redeschis luni pentru a permite evacuarea unor străini și palestinieni răniți din Fâșia Gaza în Egipt, după ce a fost închis pe timpul weekendului, relatează CNN.

Rafah este singurul punct de trecerea frontierei care nu se află sub controlul Israelui, care a închis toate celelate puncte de trecerea frontierei pe care le controlează luna trecută.

Săptămâna trecută Israelul și Hamasul au ajuns la un acord prin care le permit deținătorilor de pașapoarte străine sau răniților grav evacuarea din enclava palestiniană pe la Rafah.

”Sunt în contact permanent cu omologii din regiune și cu partenerii internaționali ai României. De asemenea, țara noastră a aprobat deja livrarea a 230 de tone de asistență umanitară de urgență pentru populația civilă din Fâșia Gaza”, a declarat șefa diplomației de la București. Odobescu a precizat că, în legătură cu solicitările de evacuare din Fâșia Gaza, la acest moment, MAE, prin intermediul Celulei de Criză și al misiunilor diplomatice din regiune, este pregătit să acorde sprijinul necesar pentru evacuarea cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora din Fâșia Gaza.

”Menținem totodată dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene, cu Delegația UE la Cairo și cu misiunile diplomatice acreditate la Cairo, care au în continuare cetățeni în Fâșia Gaza, în vederea unei coordonări strânse a demersurilor de evacuare a cetățenilor noștri. La acest moment, în sprijinul Ambasadei României la Cairo au fost trimise două echipe din Unitatea de Reacție Rapidă a Celulei de criză a MAE. Peste 260 de cetățeni români și membri de familie din Fâșia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării și menținem contactul cu ei. Din păcate, situația din teren nu permite la acest moment evacuarea cetățenilor străini din Gaza, punctul de frontieră Rafah fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă între actorii implicați. Celula de Criză MAE continuă demersurile susținute, pe toate palierele menționate, în vederea evacuării cetățenilor români”, a mai spus Luminița Odobescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău