Luminița Odobescu: În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE, trebuie să sprijinim R. Moldova pentru a combate ingerința Rusiei

  • 27 Mai 15:37
Luminița Odobescu: În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE, trebuie să sprijinim R. Moldova pentru a combate ingerința Rusiei

Chișinăul trebuie sprijinit pentru a combate încercările continue ale Rusiei de ingerința hibridă în Republica Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea în UE care vor avea loc în țara vecină în această toamnă, a subliniat ministrul de externe Luminița Odobescu înainte de a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, dedicată agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și situației din Orientul Mijlociu

În aceeași intervenție, aceasta a evidențiat nevoia de a începe în mod oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova prin organizarea conferinței interguvernamentale până la finalul lunii iunie, scrie Calea Europeană. 

”Avem pe agenda de astăzi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, criza din Orientul Mijlociu și recentele evoluții din Georgia. Condamnăm cu tărie recentele atacuri asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina. Acesta este motivul pentru care este atât de important să cumulăm asistența militară americană pentru Ucraina. Acesta este motivul pentru care este atât de important să cumulăm asistența militară americană pentru Ucraina. România salută adoptarea alocării sumelor provenite din activele înghețate ale Rusiei pentru asistență militară și acordul politic de mare anvergură privind implementarea fondurilor de asistență pentru Ucraina în cadrul facilităților europene de pace, având în vedere gravitatea și intensitatea atacului Rusiei asupra infrastructurii civile și în principal asupra infrastructurii energetice”, a menționat Odobescu.

Aceasta a completat că țara noastră sprijină adoptarea celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni contra Moscovei.

”Voi sublinia, de asemenea, importanța combaterii amenințărilor hibride ale Rusiei, cu consecințe asupra întregii regiuni. Ne exprimăm solidaritatea cu țările din Balcani care se confruntă cu acțiunile provocatoare hibride ale Rusiei”, a mai spus ministrul de externe.

Făcând trimitere la situația din Georgia, Luminița Odobescu a evidențiat că recenta lege controversată privind ”influența străină” ”subminează agenda europeană a Georgiei”.

”Georgia trebuie să fie predictibilă și consecventă cu agenda sa europeană, iar România susține pe deplin aspirațiile europene ale poporului georgian”, a reiterat oficialul român.

În ceea ce privește criza din Orientul Mijlociu, ”România susține pe deplin eforturile suplimentare care vizează dezescaladarea”, fiind nevoie de ”continuarea abordării multifațetate bazate pe eliberarea tuturor ostaticilor, acordarea de asistență umanitară pentru civilii din Gaza”.

În viziunea sa, este nevoie de reluarea negocierilor politice bazate pe soluția celor două state.

”Este important să continuăm să continuăm să coordonăm coordonarea cu SUA, Regatul Unit și cu partenerii noștri din regiune. Vom avea, de asemenea, o întâlnire cu aceștia astăzi. Susțin, de asemenea, continuarea angajamentului cu Autoritatea Palestiniană și Israel. Este, de asemenea, important să îi invităm la următorul Consiliu Afaceri Externe pentru a continua dialogul”, a conchis Luminița Odobescu.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu participă luni la reuniunea Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,03 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău