Lumea științifică va împărtăși automat datele legate de coronavirusul 2019-nCoV

  • 05 Februarie 2020 20:00
Lumea științifică va împărtăși automat datele legate de coronavirusul 2019-nCoV

Răspândirea noului coronavirus apărut în China a determinat ca peste 80 de reviste, societăți științifice organizații și instituții să finanțeze studii și să ia decizia de a împărtăși rapid și gratuit descoperirile și informațiile relevante legate de această epidemie, relatează miercuri EFE, preluat de Agerpres

Într-o declarație semnată de publicații științifice precum Nature, The Lancet, Plos, alături de Fundația Bill și Melinda Gates, Institutul Pasteur (Franța) și de Comisia Europeană se arată că noul coronavirus 2019-nCoV "reprezintă o amenințare importantă și urgentă pentru sănătatea mondială".

Este motivul pentru care semnatarii se angajează să conlucreze pentru a asigura că rezultatele cercetărilor și informațiile relevante cu privire la această epidemie "să fie împărtășite rapid și în mod deschis pentru a da un răspuns public sănătății și a ajuta la salvarea de vieți", potrivit unui comunicat publicat de revista Nature.

În acest fel, toate articolele revistelor considerate "pertinente" vor fi puse imediat și în mod gratuit la dispoziție "cel puțin pe durata epidemiei" și vor fi comunicate "imediat" Organizației Mondiale a Sănătății.

Publicațiile cele mai prestigioase, ale căror articole scrise de alți oameni de știință sunt de obicei revizuite de proprii cercetători, au decis ca în acest caz particular articolele să fie publicate fără să mai fie supuse acestui control.

În declarația manifest se arată că cercetătorii vor împărtăși datele provizorii și cele definitive legate de orice investigație asupra noului coronavirus "cât mai rapid și amplu posibil".

Semnatarii documentului asigură că își propun "să aplice principiile acestei declarații și altor epidemii similare pe viitor, în acele cazuri în care informațiile care sunt împărtășite rapid și amplu constituie un beneficiu semnificativ pentru sănătatea publică".

SURSA:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău