Lumea ramâne făra rezerve de BANI. Ce se intămplă cu euro?

  • 07 Aprilie 2015 08:15
Lumea ramâne făra rezerve de BANI. Ce se intămplă cu euro?

Nivelul rezervei valutare globale a inceput să scada, dupa un deceniu în care depozitele bancilor centrale au crescut de 5 ori, scrie Business24.

În martie, suma deținută de băncile centrale din întreaga lume a scăzut la 11.060 de miliarde de dolari, față de 12.030 miliarde de dolari, maximul atins în august anul trecut.

Constatarea vine atât pe fondul unei aprecieri a dolarului american, fapt ce a dus la dminuarea valorii rezervelor deținute în euro sau alte valute, dar și ca o schimbare de atitudine a băncilor centrale.

În special China și Rusia au intreținut în ultimii ani trendul acumulărilor masive de capital străin, cu aproximativ 825 de milioane de dolari în fiecare an al ultimului deceniu.

 
 

2015 marchează astfel sfârșitul unui deceniu de acumulări masive în rezervele băncilor centrale, acestea crescând cu 500% față de sumele constituite în 2004, arată agenția Bloomberg.

Provocare pentru piața globală


Reducerea rezervelor valutare se arata ca un eveniment cu implicatii deosebite pe piata globala.

Aceasta ar putea genera o deprecire continua a monedei euro, reducerea cererii pentru bonurile emise de Trezoreria Americana, dar si o presiune suplimentara pentru economiile in dezvoltare, confruntate deseori cu derapaje in privinta mentinerii ritmului de crestere economica.

"Este o provocare pentru pietele emergente. Acesta au nevoie acum de stimuli monetari, dar, din ce se vede, samanta volatilitatii a fost deja semanata", considera Stephen Jen, fost economist al FMI.

Vanzari masive

Dincolo de fluctuatiile de curs valutar, analistii Credit Suisse Group estimeaza ca tarile in curs de dezvoltare, detinatoare a peste doua treimi din rezrva valutara a lumii, au trecut la vanzari masive de valuta in ultimul trimestru al anului trecut.

Aproximativ 54 de miliarde de dolari au fost introdusi in piata, reprezentand cea mai mare cantitate de valuta vanduta de banci intr-o perioada atat de scurta de la declansarea crizei economice din 2008.

China si tarile exportatoare de materii prime au redus treptat rezervele valutare detinute pentru a acoperi efectele retragerii de capital din economiile lor si a pastra cursul de schimb al mondelor nationale.

Intr-o analiza Bloomberg pe anul trecut, pietele emergente au inregistrat un declin de 15 procente in fata dolarului.

Rezerva valutara a Chinei a coborat la 3.800 de miliarde dolari in decembrie 2014, fata de 4000 de miliarde, nivel atins la jumatatea anului trecut.

Rusia, de asemenea, a redus cu un sfert valuta detinuta in depozitele Bancii Centrale, pana la 361 miliarde de dolari, ca urmare a deficitului inregistrat de economia tarii dupa aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident si a deprecierii rublei.

Arabia Saudita nu se prezinta nici ea mai bine, 10 miliarde de dolari fiind pusi in circulati de catre banca centrala intre august 2014 si decembrie.

In momentul acesta, sauditii detin inca o rezerva valutara de 721 miliarde de dolari.

Euro în derivă

Trendul este posibil sa se mentina pe masura ce pretul scazut al petrolului si lipsa de crestere economica din pietele emergente par sa devina caracteristice pentru aceasta perioada.

Cu un dolar in continua crestere, constituirea rezervelor pare sa devina problematica pentru majoritatea bancilor centrale, sustin reprezentantii Deutsche Bank.

"Evolutia evenimentelor va subrezi si mai mult pozitia monedei euro, care a benficiat in ultimii ani de tendinta bancilor de a-si diversifica rezervele valutare", explica George Saravelos de la Deutsche Bank.

Nivelul rezervelor valutare in euro a coborat la 22% in 2014, fiind cel mai scazut procent din 2002 si pana in prezent, arata un raport al FMI.

In acelasi timp, nivelul global al rezervelor valutare in dolari a atins 63 de procente, reprezentand un maxim al ultimilor 5 ani.

"Orientul Mijlociu si China se disting ca doua zone care vor fi nevoite sa isi reduca rezervele valutare pentru a face fata presiunii urmatorilor ani. Bancile centrale din aceste regiuni vor vinde rezervele in euro", considera Saravelos.

In acest an, euro a pierdut teren in fata a 29 din cele 31 de monede importante ale lumii ca urmare a interventiei Bancii Centrale Europene in piata printr-o politica de stimului monetari.

Euro a coborat la mijlocul lunii trecute pana la cel mai scazut nivel al ultimilor 12 ani, in raport cu dolarul.

In prezent, moneda europeana se tranzactioneaza cu 1,0981 dolari.

Creștere anemică

Bancile centrale din pietele emergente au inceput sa isi consituie rezerve valutare solide inca de la inceputul crizei din zona asiatica, de la sfarsitul anilor '90.

Dolarul a fost instrumentul preferat pentru limitarea aprecierii rapide a monedelor proprii, alaturi de certificatele de trezorerie ale Statelor Unite.

Acumularea acestor rezerve a functionat ca un stimul pentru economiile acestor state si a bazei monetare interne.

Conform unei analize Bloomberg, in China si Rusia, intre 2003-2013, baza monetara a avut o crestere constanta de 17%. Anul trecut, aceasta a scazut brusc la 6 procente.

Desi bancile centrale au si alte cai de a stimula sistemul bancar intern, introducerea unor emisiuni montare fara acoperire ar putea genera in cel din urma o depreciere a monedelor nationale.

"Schimbarea directiei in politica de constituire a rezervelor valutare globale este un mod de a masura gradul de lichiditate globala. Cand un regim deprins cu cheltuirea banilor ia sfarsit, efectul se revede in preturile din economiile emrgente", considera Albert Edwards, analist al Societe Generale, citat  de Business24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău