Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru ”tentativă de act terorist” / Lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, vizată

  • 18 Mai 2022 12:12
Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru ”tentativă de act terorist” / Lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, vizată

Republica Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru pregătirea de atentat sau "tentativă de act terorist", potrivit unui decret publicat miercuri, acuzații care vizează numeroși militanți ai opoziției, printre care lidera aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, informează AFP și Agerpres.

"Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a semnat legea ce prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentativă de act terorist", potrivit agenției RIA Novosti, în condițiile în care până acum doar cei care au comis un astfel de act erau pasibili de execuție.

Potrivit agenției de presă Interfax, textul relevă că nicio "pregătire sau tentativă" de crimă nu este pasibilă de pedeapsa cu moartea, exceptând cele calificate drept "teroriste".

După ampla mișcare de contestare din 2020 împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, numeroși opozanți au fost inculpați și arestați pentru tentativă sau pregătire de act terorist.

În martie 2021, Parchetul belarus a anunțat că lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, constrânsă la exil în 2020 în urma reprimării mișcării de contestare, face ea însăși obiectul unei anchete pentru "pregătire de act terorist în grup organizat", potrivit agenției de presă belaruse Belta.

Republica Belarus, una dintre fostele republici sovietice aliate ale Rusiei, este ultima din Europa care aplică încă pedeapsa capitala. Această țară, unde au loc mai multe execuții în fiecare an, își execută condamnații prin împușcare.

După alegerile prezidențiale din 2020, în timpul cărora Tihanovskaia a avut parte de un sprijin popular surprinzător, mobilizând mulțimi imense pentru a denunța un scrutin fraudat în favoarea lui Lukașenko, autoritățile belaruse au declanșat represiuni considerabile, arestând sute de persoane și forțând la exil lideri ai opoziției sau simpli manifestanți.

Numeroase personalități ale mișcării protestatare au fost condamnate la pedepse grele cu închisoarea, ONG-uri și mass-media independente au fost interzise și acuzate de extremism.

De altfel, un nou proces împotriva a 12 militanți ai opoziției a început miercuri în orașul Grodno, iar liderul lor presupus, Nikolai Avtuhovici, este acuzat de "act terorist" și de "pregătirea unui act de terorism" în grup organizat, potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, mulți membri ai căruia, inclusiv liderul, se află de asemenea în închisoare.

Potrivit acestei surse, anchetatorii acuză grupul că a incendiat o mașină și casa unui polițist, apoi că au aruncat în aer o altă mașină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău