Lukașenko, dator vândut lui Putin: nu mai poate plăti gazul rusesc. Detaliul costisitor din contractul Gazprom

  • 21 Iunie 11:08
Lukașenko, dator vândut lui Putin: nu mai poate plăti gazul rusesc. Detaliul costisitor din contractul Gazprom

Belarusul nu poate plăti gazul rusesc din cauza întăririi artificiale a cursului de schimb al rublei. Președintele Alexander Lukașenko a trecut voluntar la plata gazelor naturale în ruble rusești, dar acum nu își poate îndeplini obligațiile, relatează Nasha Niva, citat de ziare.com.

Conform contractului cu Gazprom, Belarusul ar trebuit să plătească 128 de dolari la mia de metri cubi de gaz. Acesta este un preț bun, de aproximativ patru ori mai mic față de prețul gazelor din alte țări.

"Totuși, Minskul a căzut într-o capcană pe care și-a pus-o singur. Din motive politice, administrația belarusă a cerut de multă vreme o tranziție la plățile de energie în ruble rusești. Însă Rusia a decis să ridice artificial rubla atât față de dolar, cât și față de euro și față de rubla din Belarus”, se arată în comunicat.

Acum, cotația este de 56 de ruble per dolar. Însă Minskul nu face plăți la cursul de schimb curent: toate tranșele se plătesc la nivelul primeia, aceasta este politica Gazprom.

Pe 3 iunie, Consiliul UE a finalizat procedura de aprobare a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile includ o abandonare treptată a importurilor UE de petrol rusesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Mon
-0
Tue
0
Wed
4
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău