Lukașenko acuză Polonia și Lituania că pregătesc „atacuri teroriste” și o „rebeliune militară” împotriva Belarusului

  • 10 Octombrie 2022 19:27
Lukașenko acuză Polonia și Lituania că pregătesc „atacuri teroriste” și o „rebeliune militară” împotriva Belarusului

Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a acuzat, luni, Polonia și Lituania că ar pregăti „atacuri teroriste” și că ar încerca să pornească „o rebeliune militară” în țară. Inițial, Lukașenko acuzase Ucraina de astfel de intenții, spunând și că pregătește cu Putin „grupări militare regionale”.

„Antrenarea în Polonia, în Lituania și în Ucraina a unor combatanți, din care fac parte și radicali bieloruși, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste și o rebeliune militară în țară devine o amenințare directă”, a declarat Lukașenko în cadrul unei reuniuni cu înalți responsabili din domeniul securității de la Minsk. 

„Statele Unite și Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noștri ca forță politică, prevăd să-și consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive și să agraveze situația de la granița de vest pentru a deschide un al doilea front acolo”, a adăugat Lukașenko, potrivit declarațiilor citate de serviciul de presă al președinției belaruse.

 În consecință, regimurile de la Minsk și Moscova vor desfășura o grupare militară comună, a mai spus el, fără să precizeze locul desfășurării acesteia.

„Ieri (n. red. - duminică), prin canale neoficiale, am fost avertizați că se pregătește o lovitură de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului”, a afirmat Lukașenko, spunând că Ucraina dorește să facă „un pod Crimeea numărul 2”, cu referire la podul rusesc avariat sâmbătă, de o explozie. 

El a spus că i-a trimis un mesaj președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, îndemnându-l să nu atingă cu „labele sale murdare nici măcar un metru din teritoriul” bielorus, potrivit AFP, citat de Agerpres. 

„Dacă vreți pace, pregătiți-vă de război”, a mai spus dictatorul de la Minsk, afirmând, totodată, că „nu trebuie să existe război pe teritoriul Belarusului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău