Ludovic Orban, la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete Patriot: România este mai sigură, cetățenii români sunt mai bine apărați

  • 17 Septembrie 2020 14:09
Ludovic Orban, la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete Patriot: România este mai sigură, cetățenii români sunt mai bine apărați

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat joi, la baza militară de la Capu Midia, la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete Patriot, că România este mai sigură cu aceste rachete pe teritoriul ei, iar cetățenii români sunt mai bine apărați, transmite Agerpres.

„Sunt onorat să fiu prezent astăzi, într-un moment pe care-l consider istoric, momentul în care pe teritoriul României sosește primul sistem de rachete Patriot. Este un moment pe care, vă spun sincer, îl așteptam de mult și este bine că s-a petrecut și sunt foarte fericit pentru că se petrece în mandatul meu de premier”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, România este un partener care își respectă toate angajamentele în cadrul parteneriatelor strategice.

„România a ales clar, România a ales să fie țară membră NATO, România a ales parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, România a ales să fie țară membră a Uniunii Europene. Suntem un partener loial, un partener care își respectă toate angajamentele în cadrul acestor alianțe, acestor parteneriate. România a decis să realizeze un program de înzestrare a armatei pe o perioadă de 10 ani, care a fost adoptat și care prevede, practic, întărirea capabilităților, în special defensive, ale României”, a menționat premierul.

Ludovic Orban a subliniat că sistemul de rachete Patriot este unul cu rezultate excepționale dovedite în acțiuni de luptă, țara noastră fiind mai sigură cu aceste sisteme sol-aer pe teritoriul ei.

„România a decis și își respectă angajamentul de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de apărare, pentru realizarea acestui program de înzestrare. În cadrul programului de înzestrare, sistemul de rachete Patriot este extrem de important, este un sistem de rachete sol-aer, care este de o complexitate și un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate excepționale dovedite în acțiuni de luptă. România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul României, cetățenii români sunt mai bine apărați”, a declarat Orban.

El i-a felicitat pe toți cei implicați în procedurile de achiziții, exprimându-și, totodată, convingerea că „toate cele șapte sisteme achiziționate vor deveni operaționale în conformitate cu calendarul stabilit”.

„De asemenea, vreau să evidențiez că parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii și România capătă o nouă materializare concretă, într-o relație economică și militară care este în avantajul României”, a mai spus Orban.

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot a avut loc joi, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, echipamentele principale din compunerea primului sistem Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forțelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august și au fost transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, unde se desfășoară testarea de acceptanță și recepția.

Ambasadorul SUA la București Adrian Zuckerman a declarat joi, la ceremonia de recepție a sistemului de rachete sol-aer Patriot, că România este primul partener din zona Mării Negre care găzduiește sistemul Patriot, fiind martorii dezvoltării în sectorul militar defensiv, transmite News.ro

”Mai bine de un secol SUA și România au stabilit o prietenie marcată de loialitate, dar și pentru dezvoltarea celor două națiuni. Nu celebrăm doar livrarea unui simplu echipament militar. Suntem martorii unei noi ere in care România se poate apăra pe sine și NATO de amenințări. Prin premierul Ludovic Orban și ministrul Apărării Nicolae Ciucă, suntem martorii dezvoltării în sectorul militar defensiv. Renașterea economică a României e vibrantă și într-o bună evoluție. România își consolidează rolul în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră”, a afirmat ambasadorul SUA.

El a subliniat că România este vârf de lance fiind primul partener în Marea Neagră care găzduiește sistemul Patriot, este o parte integrantă a modernizării militare a României.

”Generația mea a trăit cu frica armelor balistice deasupra capului, care a fost o amenințare care ar fi putut duce la dispariția omenirii. Dar după terminarea Războiul Rece, amenințările nu au dispărut. Amenintări de la Nord, Sud, Est și Vest. Rusia și China vor să domine Vestul și să destabilizeze ordinea creată. Europa și România trebuie să rămână puternice pe poziții la amenințările de securitate și teritoriale. SUA rămâne alături de România, unul dintre cei mai apropiați aliați. O economie puternică duce la o capacitate mare de apărare și o apărare puternică duce la o economie puternică. România nu are un aliat mai mare și mai puternic decât SUA”, a afirmat Zuckerman.

Ambasadorul SUA la București a fost prezent joi, alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Apărării Nicolae Ciucă la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, care a avut loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău