Lucrător feroviar | Protestăm pentru că timp de patru luni nu primim salariu. Trebuie mâncare. Cu cartofi mult nu ținem

  • 04 Martie 2021 13:13
Lucrător feroviar | Protestăm pentru că timp de patru luni nu primim salariu. Trebuie mâncare. Cu cartofi mult nu ținem

Angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” au protestat, astăzi, în fața Parlamentului și Președinției, fiind nemulțumiți că nu li s-au achitat salariile pentru ultimele patru luni. Ei spun că sunt nevoiți să ia credite pentru a-și întreține familiile. Reprezentanții comisiei parlamentare speciale de anchetă cu care feroviarii au discutat astăzi au anunțat că săptămâna viitoare va fi audiat directorul întreprinderii în legătură cu situația de la CFM. Totodată, Președinția anunță că subiectul va fi abordat la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate

Protestul angajaților de la “Calea Ferată a Moldovei” a început în fața Parlamentului acolo unde s-au adunat în jur de 50 de lucrători feroviari din mai multe raioane. Cu pancarte în mâini, ei au scandat cerând achitarea restanțelor salariale pentru ultimele patru luni. Oamenii spun că nu au bani pentru a procura produsele alimentare și a achita serviciile comunale. De multe ori sunt nevoiți să se împrumute.

Protestăm pentru că timp de patru luni nu primim salariu. Trei membri din familie lucrăm la Calea Ferată, eu, soțul și feciorul. Avem o fiică de zece ani care merge la școală și ea trebuie îmbrăcată, încălțată. Cel mai principal trebuie mâncare. Cu cartofi mult nu ținem. Asta ce avem ajutor de la mama mea. Conserve ne trimite odată în lună în geantă ca să am cu ce hrăni familia mea. Ei zic că bani nu sunt. Eu nu știu unde se duc banii deoarece în fiecare zi, numai cei de la Ocnița primesc mai mult de 120 de vagoane de marfă, dar unde-s banii – nu dă răspuns nimeni. Prima dată s-a început problema în 2015 – 2016. Iată atunci se reținea salariu. Pe urmă, înainte de alegeri s-a achitat cu datoriile. Iaca din 2019 iarăși s-a început din luna august.

La scurt timp, în fața protestatarilor au ieșit vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA Alexandru Slusari și deputatul socialist Oleg Lipskii președintele Comisiei parlamentare privind analiza situației economico-financiare a CFM. Deputatul socialist le-a declarat protestatarilor că problema nu poate fi rezolvată fără un guvern plenipotențiar, iar Alexandru Slusari, a menționat că cei care au fost la conducerea CFM au dus la falimentarea întreprinderii și a solicitat demisia actualului director interimar.

Ulterior, reprezentanții protestatarilor au mers în Parlament unde au discutat cu membrii comisiei speciale. Ei au solicitat autorităților să întreprindă măsuri pentru depășirea crizei financiare cu care se confruntă CFM și achitarea restanțelor la plata salarială. În urma discuțiilor, s-a decis ca săptămâna viitoarea, în cadrul comisiei, să fie audiat directorul CFM, care urmează să prezente informația despre situația financiară de la întreprindere.

Revendicările angajaților de la “Calea Ferată din Moldova” au fost înaintate și președintei Maia Sandu. Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan:

”Întreprinderea măsurilor la nivel de stat, inclusiv, în situație de pandemie pentru achitarea în cel mai scurt timp a restanțelor salariale. În cel mai scurt timp cerem schimbarea și demiterea conducătorului Căii Ferate din Moldova pentru că el nici nu vrea să vorbească cu oamenii în aceste 14 luni. El se ascunde de oameni”.

Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, a declarat că acest subiect este discutat în cadrul președinției de mai mult timp urmând să fie pus în discuție și la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Este pregătit pentru următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate la care se va discuta situația de la Calea Ferată din Moldova. La fel, regretăm că pe parcursul timpului instituțiile statului nu și-au făcut treaba referitor la Calea Ferată, or, cunoașteți și dumneavoastră că au fost multiple situații în care s-au sesizat acte de corupție la Celea Ferată, iar instituțiile statului, procuratura generală, CNA nu au intervenit.

Concomitent cu acțiunea din Capitală, proteste ale angajaților CFM au avut în șase raioane unde există noduri feroviare. Potrivit datelor prezentate de sindicatul de ramură, datoriile salariale față de angajați se ridică la 100 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău