Lucrările la LEA Vulcănești-Chișinău, declarate utilitate publică de interes național

  • 23 Martie 2022 16:25
Lucrările la LEA Vulcănești-Chișinău, declarate utilitate publică de interes național

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești vor fi declarate utilitate publică de interes național. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege în acest sens, transmite IPN.

Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a spus la ședința cabinetului de miniștri că proiectul va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin interconectarea cu piața internă de energie a Uniunii Europene prin linii electrice, precum și va fortifica rețelele interne de transport al energiei electrice.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între stațiile electrice de la Vulcănești și Chișinău, cu o lungime totală de 158 km, construcția unei stații Back-to-Back de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) la  Vulcănești, pentru a permite conectarea dintre sistemul energetic al Republicii Moldova, Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E) și Sistemul Integrat de Energie Electrică/Sistemul de Energie Unită (IPS/UPS).

Totodată, va fi modernizată stația electrică de 330/110/35 kV Chișinău cu o nouă secțiune de 400 kV pentru a face stația compatibila cu LEA de 400 kV. Va fi extinsă stația electrică existentă de 400/110/35 kV Vulcănești pentru a realiza conexiunea cu noua stație Back-to-Back.

LEA 400 kV va avea 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor, fapt care va asigura legătura între stația electrică Back-to-Back și substația electrică Chișinău.

Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de 4 ani. În acest scop, Republica Moldova a semnat acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, în valoare de 80 de milioane de euro, contractul de finanțare dintre Republica Moldova și BEI, în valoare de 80 de milioane de euro, acordurile de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de 61 de milioane de euro, acordul de grant UE/NIP, în valoare de circa 40 de milioane de euro. Ultimul acord a fost semnat în septembrie 2019, ratificat și a intrat în vigoare în decembrie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău