Demolarea cinematografului „Gaudeamus” a fost sistată. Viceprimarul Nistor Grozavu a semnat o dispoziție în acest sens

  • 11 Iunie 2018 11:12
Demolarea cinematografului „Gaudeamus” a fost sistată. Viceprimarul Nistor Grozavu a semnat o dispoziție în acest sens Agora

Primarul ales, Andrei Năstase susține că există o dispoziție privind sistarea demolării cinematografului „Gaudeamus”. Reprezentanții companiei de construcții care execută aceste lucrări susțin că stopează lucrările deși nu dețin documentul despre care vorbește Andrei Năstase.

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a mers astăzi la ședința serviciilor Primăriei.

El a declarat că deocamdată nu are mandatul validat, dar i-a solicitat viceprimarului Nistor Grozavu să intervină pentru stoparea lucrărilor de demolare a cinematografului Gaudeamus.  „N-am să rămân la ședință pentru că nu am venit pentru asta, încă nu am mandatul validat. Sperăm că va fi validat cât se poate de curând. Am venit pentru a vorbi cu dl Nistor Grozavu, cu arhitectul orașului. Din păcate din acest week-end a început demolarea cinematografului Gaudeamus. Am făcut solicitarea ca să fie sistate în până la clarificarea, în baza unei discuții mai largi a acestei situații. Rugămintea mea este față de fiecare dintre dumneavoastră să vă continuați activitatea cu responsabilitate față de oameni, față de oraș. Nu faceți pe ultima sută de metri ilegalități, pentru că asta se întâmplă. Voi veni aici și voi face o analiză amplă și voi veni cu un raport în fața oamenilor”, a afirmat primarul ales. 

Ulterior, ajuns pe șantier, Andrei Năstase a declarat că există o dispoziție semnată de viceprimarul, Nistor Grozavu, privind stoparea dmeolării cinematografului „Gaudeamus” și a citit de pe telefon, în fața polițiștilor, a agentului economic și a lucrătorilor, numărul acestui act. Primarul ales a îndemnat să fie oprite imediat lucrările respective. 

La rândul său, agentul economic susține că a oprit aceste lucrări, însă încă nu i-a fost prezentat actul despre care spune Andrei Năstase că ar fi semnat de Nistor Grozavu și care ar prevedea că demolarea cinematografului să fie sistată. Reprezentantul companiei de construcții susține că nu încalcă legea și că lucrările au loc în baza autorizațiilor eliberate de Primăria Chișinău în 2016 și martie curent. De asemenea, agentul economic susține că îl va acționa în judecată pe Andrei Năastase pentru violarea proprietății private. 

Între timp, Primăria municpiului Chișinău a prezentat un comunicat care confirmă declarațiile lui Andrei Năstase. „Potrivit dispoziției viceprimarului Nistor Grozavu, decizia de sistare a lucrărilor a fost luată ca urmare a acțiunilor de protest organizate de un grup de cetățeni, nemulțumiți de demolarea clădirii fostului Cinematograf „Gaudeamus" și în urma interpelării domnului Andrei Năstase, primar ales al municipiului Chișinău”, precizează reprezentanții Primăriei. 

Vineri, 8 iunie, Primăria Chișinău a transmis un comunicat de presă în care precizează că lucrările de demolare a imobilului din strada  Vasile Alecsandri, 4, cu suprafața de o mie de metri pătrați se execută conform unei autorizații din 22.03.2018.

Din 2004, clădirea respectivă este proprietate privată a unui agent economic, iar la solicitarea lui, Primăria a emis o autorizație de desființare a construcției încă în august 2016. Actul administrativ a fost contestat în judecată de către reprezentanți ai societății civile, însă, în septembrie anul trecut, instanța a respins cererea.

Municipalitatea mai precizează în comunicat că în locul fostului cinematograf Gaudeamus  va fi construit un complex rezidențial. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău