Lucrări de modernizare la două gimnazii din Drochia și Florești, cu sprijinul Japoniei

  • 26 Februarie 2021 12:23
Lucrări de modernizare la două gimnazii din Drochia și Florești, cu sprijinul Japoniei

Condițiile de studii de la gimnaziul din satul Pelinia, raionul Drochia, au fost îmbunătățite. Sediul instituției a fost renovat, a fost schimbat acoperișul, reparată fațada și a fost pus pavaj. Lucrările au costat peste 75 de mii de dolari, bani alocați de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”. Prin același program, gimnaziului din satul Domulgeni, raionul Florești, i-a fost alocat un grant de peste 48 de mii dolari, la fel pentru lucrări de modernizare. Aici, a fost reparată capital cantina, iar bucătăria a fost dotată cu mobilier și echipamente necesare, transmite IPN.

La ceremonia de finalizare a celor două proiecte, care s-a desfășurat online, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a declarat că cele două proiecte au fost finalizate cu succes. Din cauza pandemiei, cu regret, nu poate fi prezent în aceste instituții de învățământ. Potrivit oficialului, banii alocați pentru aceste lucrări de modernizare provin din impozitele cetățenilor jalonezi. Și această donație trebuie privită ca încă un semn de prietenie din partea japonezilor.

Katayama Yoshihiro a menționat că în fiecare an sunt recepționate foarte multe cereri pentru acordarea unui sprijin similar. Cererile sunt acceptate și se decide acordarea acestui ajutor doar după ce donatorii se conving că există o adevărată necesitate și doar atunci când propunerea este înaintată de o echipă de oameni responsabili.

„Un filosof spunea – nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește în ea. De aceea doresc că această investiție extraordinară a poporului japonez să se finalizeze în calitate intelectuală, morală, profesională și socială a absolvenților, profesorilor și părinților. Mulțumim poporului japonez”, a declarat Ion Băbălău, directorul gimnaziului din satul Pelinia.

Directorul gimnaziului din satul Domulgeni, Maria Vetricean, a mulțumit pentru ajutorul acordat instituției de învățământ. Beneficiarii sunt, în primul rând elevii, cadrele didactice și părinții. Directoarea l-a invitat pe ambasadorul japonez, după ce trece pandemia, să vină să guste din bucatele gătite în bucătăria gimnaziului.

În cadrul evenimentului de astăzi, a fost semnat un nou contract de grant în cadrul Programului „Kusanone”, al șaptelea în anul fiscal japonez 2020, cu Direcția educație, tineret și sport Ciocana din municipiul Chișinău. Este vorba despre un proiect de renovare a pavajului la Grădinița nr. 225, în sumă de 89,727 dolari. Din contul grantului, va fi schimbat pavajul pe întreaga suprafață a curții, circa 2 500 de metri pătrați. Grădinița nr. 225 din sectorul Ciocana este una din cele mai mari instituții preșcolare din capitală, care este frecventată de circa 800 de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău