Lovitură grea pentru Rusia: Kievul anunță doborârea avionului-spion folosit la coordonarea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei

  • 15 Ianuarie 15:39
Lovitură grea pentru Rusia: Kievul anunță doborârea avionului-spion folosit la coordonarea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei

Forțele ucrainene au doborât o aeronavă-spion A-50 a Rusiei, echivalentul rusesc al avionului NATO AWACS. Avionul rusesc a fost doborât deasupra Mării Azov, conform unor surse militare ucrainene citate de RBC Ukraine. De asemenea, ucrainenii au reușit să distrugă un avion rusesc de comandă și control Iliușin Il-22M, informează Kyiv Independent.

Avioanele au fost doborâte duminică seara, conform vicepreședintelui comisiei de Securitate și Apărare din cadrul parlamentului ucrainean, Iuri Misiagin, scrie Digi24.

Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherașcenko, a precizat că informația legată de pierderea celor două aparate a fost „confirmată indirect” de mai multe canale rusești de pe Telegram.

Avionul-spion A-50 ar fi fost doborât la puțin timp după plecarea într-o misiune în zona Zaporojie, duminică seara, ora locală 21:10. Avionul a dispărut de pe radar și nu a mai răspuns niciunui apel.

Ulterior, pilotul unui avion rusesc Su-30 a identificat locul prăbușirii „unei aeronave neidentificate”. Avionul de comandă și control Il-22M a fost și el lovit deasupra Mării Azov în aceeași seară, în jurul orei 21.00.

Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare audio despre care sursele ucrainene susțin că reprezintă o conversație „interceptată” între piloții avionului și un turnul de control de la Anapa, regiunea Krasnodar, din nord-vestul Mării Negre.

Doborârea avionului-spion A-50 ar însemna o pierdere grea pentru Rusia, deoarece e vorba despre o aeronavă pe care forțele ruse o folosesc pentru detectarea sistemelor antiaeriene și în special pentru coordonarea atacurilor aeriene și dirijarea rachetelor aer-sol lansate de avioanele rusești în Ucraina.

Conform surselor ucrainene, Rusia mai dispune de 8 astfel de aeronave. Un A-50 aflat la o bază din Belarus a fost deja distrus de partizani în urmă cu un an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău