Londra va propune o desfășurare „majoră” de trupe în Europa. Boris Johnson merge în Ucraina săptămâna viitoare și va vorbi cu Putin

  • 30 Ianuarie 2022 09:36
Londra va propune o desfășurare „majoră” de trupe în Europa. Boris Johnson merge în Ucraina săptămâna viitoare și va vorbi cu Putin

Marea Britanie va propune NATO o desfășurare „majoră” de forțe pentru consolidarea frontierelor Europei, ca răspuns la mișcările de trupe ruse la granița cu Ucraina, a anunțat, sâmbătă, Guvernul de la Londra. Orice incursiune rusă în Ucraina va fi întâmpinată cu sancțiuni rapide și ar avea efecte devastatoare pentru ambele părți, avertizează Downing Street. În plus, potrivit The Guardian, care citează surse guvernamentale, premierul Boris Johnson vrea să meargă săptămâna viitoare în Ucraina și va vorbi la telefon și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Am ordonat forțelor noastre armate să se pregătească de o desfășurare în Europa săptămâna viitoare, asigurându-ne că suntem capabili să ne sprijinim aliații din NATO”, a declarat premierul Boris Johnson într-un comunicat. Potrivit AFP, preluată de Agerpres, este vorba despre trupe, nave de război și avioane de luptă, notează DIGI24.

Premierul Boris Johnson ia în considerare cea mai mare ofertă posibilă pentru membrii NATO din țările nordice și baltice. Ar fi vorba despre dublarea numărul de soldați și de trimiterea de arme defensive în Estonia, potrivit Reuters. Marea Britanie are în prezent 1.150 de soldați dislocați în Europa de Est, menționează AFP.

Oficialii de la Londra vor finaliza detaliile ofertei la Bruxelles, săptămâna viitoare, în cursul unei reuniuni a șefilor militari din NATO.

Mesajul lui Boris Johnson pentru Moscova

„Acest pachet ar trimite un mesaj clar Kremlinului - nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi întotdeauna alături de aliații noștri din NATO în fața ostilității ruse”, a declarat Boris Johnson. „Dacă președintele rus Vladimir Putin ar alege calea vărsării de sânge și a distrugerii în Ucraina, ar fi o tragedie pentru toată Europa”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să rămână liberă să-și aleagă singură propriul viitor”, a mai spus premierul britanic.

După ce a fost criticat că nu a intervenit suficient în criza dintre Kiev și Moscova, premierul britanic și-a intensificat eforturile diplomatice. El se va întâlni cu omologii săi din NATO la începutul lunii viitoare. Pe de altă parte, ministrul britanic de externe și cel al apărării vor merge amândoi la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși în zilele următoare, în încercarea de a domoli tensiunile.

În dificultate pe plan intern, Boris Johnson mizează pe politica externă

Boris Johnson, care pe plan intern este supus de mai multe săptămâni unor intense presiuni politice după o serie de scandaluri legate de petreceri la Downing Street în plin lockdown, a afirmat vineri că îi va telefona președintelui rus Vladimir Putin în zilele următoare pentru a-l îndemna „să dea înapoi” și să se angajeze pe calea diplomatică.

Relațiile dintre Rusia și Occident au atins cel mai scăzut punct de la Războiul Rece. Rusia a desfășurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri legate de o invazie. Deși guvernul rus neagă orice plan în acest sens, insistă asupra unor garanții scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO.

Diplomația britanică urmează să anunțe luni în Parlament o înăsprire a regimului său de sancțiuni pentru a permite Regatului Unit, acuzat că închide ochii la afluxul de fonduri rusești pe teritoriul său, să țintească interese strategice și financiare ale Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău