Londra reduce decalajul față de Amsterdam în tranzacționarea acțiunilor

  • 01 Aprilie 14:45
Londra reduce decalajul față de Amsterdam în tranzacționarea acțiunilor

City of London a redus decalajul față de Bursa de la Amsterdam în tranzacționarea acțiunilor, după reluarea tranzacțiilor cu acțiuni elvețiene în capitala Marii Britanii, în urma Brexitului, arată datele publicate joi de platforma Cboe exchange, transmite Reuters.

În ianuarie, Bursa de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra, devenind cel mai important centru european de tranzacționare a acțiunilor, în contextul în care Brexitul a forțat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platforme din interiorul blocului comunitar. Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe exchange, care operează în ambele orașe, valoarea medie a tranzacțiilor efectuate zilnic la bursa de la Amsterdam a fost de 9,22 miliarde de euro în ianuarie, față de 8,62 miliarde de euro la bursa de la Londra.

Datele mai arată că, începând din 4 ianuarie 2021, tranzacții zilnice în valoare de peste șase miliarde de euro au plecat de la Londra spre platforme bursiere cu sediul în UE iar în paralel a avut loc o creștere a tranzacțiilor pe bursele naționale.

A fost primul indiciu important al modului în care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta centrul financiar londonez.

În martie, valoarea medie a tranzacțiilor efectuate zilnic la bursa de la Amsterdam a fost de 10,68 miliarde de euro, față de 10,62 miliarde de euro la Bursa de la Londra.

În 2019, Comisia Europeană și statul elvețian nu au reușit să se înțeleagă asupra prelungirii statutului de 'echivalare' la nivelul piețelor de acțiuni, astfel încât traderii din UE nu au mai avut voie să tranzacționeze acțiuni elvețiene. Ulterior, Elveția a interzis bursele din UE să tranzacționeze acțiuni elvețiene.

În urma Brexitului, Regatul Unit nu a mai trebuit să respecte deciziile UE, astfel că la începutul lunii trecute s-a reluat tranzacționarea acțiunilor elvețiene la Bursa de la Londra. Înainte de 2019, în capitala Marii Britanii se tranzacționau zilnic acțiuni elvețiene în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Britanicul Jonathan Hill, fostul comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, a apreciat că este mai bine pentru City of London să se concentreze pentru a face Marea Britanie competitivă pe plan global în domeniul financiar. "Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să nu luăm măsuri și să sperăm că europenii vor veni să ne salveze".

După ce săptămâna trecută s-a semnat un acord de cooperare în materie de reglementare cu Londra, Bruxelles-ul a apreciat că "nu se grăbește" să acorde centrului financiar londonez acces direct la blocul comunitar.

Oficialii de la Bruxelles au fost foarte clari că doresc un transfer, de la Londra, al activităților financiare denominate în euro, în ideea ca UE să aibă propria sa piață de capital asupra căreia Bruxelles-ul să aibă o supervizare directă. De asemenea, tranzacționarea unor instrumente derivate s-a mutat și ea de la Londra la Amsterdam iar recent operatorul bursier Intercontinental Exchange Inc. a anunțat că piața pentru certificatele europene de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), cu o valoare de un miliard de euro pe zi, va fi mutată și ea de la Londra la Amsterdam.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Ploaie ușoară
Umiditate:94 %
Vint:7,85 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău