Londra, Berlinul și Parisul fac apel la încetarea ''escaladării militare'' în regiunea siriană Idlib

  • 14 Mai 2019 08:01
Londra, Berlinul și Parisul fac apel la încetarea ''escaladării militare'' în regiunea siriană Idlib

Londra, Berlinul și Parisul au făcut luni apel la încetarea ''escaladării militare'' în Idlib, în nord-vestul Siriei, regiune ce face parte din ultimul bastion jihadist din țară și care este teatrul unor lupte, relatează AFP.

''Franța, Germania și Regatul Unit sunt grav preocupate de escaladarea actuală a ostilităților în nord-vestul Siriei'', au declarat cele trei țări într-un comunicat difuzat de Ministerul britanic de Externe. ''În ultimele zile, populația civilă a regiunii a fost puternic bombardată de către regimul sirian și Rusia. Au loc raiduri aeriene și bombardamente cotidiene, în timp ce (...) alte grupări teroriste, desemnate astfel de către ONU, își intensificau atacurile. Această escaladare militară trebuie să înceteze'', îndeosebi pentru că ea ''compromite perspectiva unei reglementări politice durabile'', au insistat cele trei țări.

De duminică până luni, cel puțin 35 de combatanți au fost uciși în confruntări între forțele regimului sirian și jihadiști în nord-vestul Siriei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Începând de la sfârșitul lunii aprilie, regimul lui Bashar Al-Assad și aliatul său rus și-au intensificat bombardamentele împotriva acestei provincii și teritoriilor insurgente adiacente, sectoare controlate de către Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) și alte grupări jihadiste. Escaladarea militară din ultimele săptămâni este cea mai violentă de când Moscova, care susține regimul lui Bashar Al-Assad, și Ankara, care sprijină unele grupări rebele, au anunțat, în septembrie 2018 un acord privind ''o zonă demilitarizată'' la Idlib. 

Pentru Londra, Paris și Berlin, ''ofensiva'' regimului sirian nu face parte dintr-o ''luptă împotriva terorismului'', ci dintr-o ''recucerire nemiloasă'' a acestei provincii unde se află circa trei milioane de locuitori. ''Loviturile aeriene asupra localităților, bombardamentele oarbe și folosirea de bombe-baril, precum și vizarea infrastructurilor civile și umanitare, îndeosebi școli și centre de sănătate, reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internațional umanitar'', au afirmat cele trei puteri occidentale, precizând că ''ultimele săptămâni de violențe'' au provocat moartea a ''peste 120 de civili''.

Siria se confruntă din 2011 cu un război civil care s-a soldat cu peste 370.000 de morți, precum și cu milioane de persoane strămutate și refugiați.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău