Majorarea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor și economiei, discutate la Parlament. Recomandările comisiei de profil

  • 03 Decembrie 2024 17:10
Majorarea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor și economiei, discutate la Parlament. Recomandările comisiei de profil

Subiectul majorării tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor și economiei a fost abordat în cadrul unei ședințe publice, organizate pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe. Potrivit unui comunicat al legislativului, la discuții au participat deputați, ministrul Energiei, Victor Parlicov, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, SA „Energocom”, SA „Moldovagaz”, ai furnizorilor, experți în domeniu etc. Urmare a discuțiilor, au fost recomandate mai multe acțiuni pentru a evita, în viitor, fluctuațiile de prețuri în sectorul energetic.

„Noi înțelegem că această ultimă majorare de tarif este cauzată, în mare parte, de creșterea prețurilor la nivel internațional, iar noi nu avem resurse de gaze și producție interne. Organizăm aceste audieri parlamentare ca să solicităm explicații de la instituțiile implicate în acest proces, să înțelegem mai bine motivele care au dus la această majorare și să identificăm soluții pentru a reduce, pe viitor, aceste fluctuații bruște de cost pentru consumatori, în primul rând”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

În context, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat cum are loc procesul de achiziționare a gazelor naturale și care sunt instituțiile implicate în acest proces, în baza prevederilor legale. Totodată, Alexei Taran, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, a vorbit despre structura actuală a tarifului la gazele naturale și energia termică și despre argumentele care au stat la baza acceptării parțiale a ultimei majorări a tarifului.

Directorul general interimar al SA „Energocom”, Victor Bînzari, s-a referit la rolul pe care l-a avut instituția pe care o conduce în procesul de achiziționare a gazelor naturale, inclusiv pe parcursul acestui an. De asemenea, în contextul în care SA „Moldovagaz” are obligația legală de a procura gaze naturale și de a asigura echilibrul între consumul minim și siguranța aprovizionării, președintele Consiliului de administrație, Vadim Ceban, a accentuat că 80 % din volumul necesar pentru sezonul de iarnă este asigurat, iar lunile decembrie și ianuarie sunt acoperite în totalitate.

În baza celor discutate, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a recomandat o serie de acțiuni, care ar urma să fie realizate de instituțiile responsabile în următoarele 60 de zile.

Astfel, furnizorii de gaze naturale și energie termică vor prezenta un plan de achiziție pentru diversificarea produselor, pentru o perioadă de 12 luni.

„O solicitare de a noastră este ca aceste achiziții să nu fie făcute toate odată. Trebuie făcute progresiv, să fie împărțite în contracte, cu formule de preț, furnizori și perioade diferite, pentru a reduce riscul de turbulențe pe piață”, a specificat deputatul Radu Marian.

La fel, au fost recomandate o serie de acțiuni pentru Ministerul Energiei. Printre acestea figurează evitarea intervenției directe în achiziția de zi cu zi și estimarea de prețuri. Pe de altă parte, Ministerul Energiei va depune eforturi suplimentare pentru a identifica furnizori strategici. La fel, instituția urmează să stabilească indicatori de performanță anuali pentru companiile energetice și pentru managementul lor. Alte recomandări vizează activitatea SA „Energocom” și a ANRE.

Ședința a fost organizată după ce, recent, ANRE a ajustat prețurile la gazele naturale furnizate de „Moldovagaz”. Astfel, din data de 1 decembrie, prețul (fără TVA) pentru consumatorii casnici este de 15 lei 50 de bani pentru un metru cub.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău