Londra ar intenționa să-și transfere în străinătate bazele nucleare dacă Scoția obține independența

  • 02 Septembrie 2021 19:30
Londra ar intenționa să-și transfere în străinătate bazele nucleare dacă Scoția obține independența

Londra a elaborat un plan de urgență pentru a-și transfera în străinătate submarinele nucleare Trident, staționate în prezent în baze aflate pe teritoriul Scoției, în cazul în care independența acestei națiuni care face parte din Regatul Unit devine o realitate.

Potrivit Financial Times, citat de EFE, guvernul britanic se opune secesiunii scoțiene, însă posibilitatea ca această separare să aibă loc îngrijorează executivul de la Londra, după ce Partidul Național Scoțian (SNP, secesionist), care deține majoritatea în parlamentul de la Edinburgh, a promis organizarea unui nou referendum privind independența.

Potrivit informațiilor difuzate de Financial Times, o altă opțiune luată în calcul de guvernul de la Londra este să închirieze pe termen lung bazele nucleare ale Royal Navy (Marina britanică) de la Faslane și Coulport, pe coasta vestică a Scoției. Potrivit FT, această posibilitate ar permite crearea unui teritoriu britanic în interiorul unei Scoții independente.

SNP și Verzii scoțieni, care au ajuns recent la un acord de cooperare pentru a guverna Scoția, se opun forței de disuasiune nucleare a Regatului Unit.

Între opțiunile guvernului britanic mai figurează și posibilitatea de a transfera forța nucleară într-o țară aliată, mai concret, fie la baza americană din statul Georgia, fie în Bretania, regiune în Franța, cu toate că opțiunea relocării în SUA este cea preferată, potrivit Finacial Times, citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău