Londra acuză Rusia de încălcarea Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice

  • 15 Martie 2018 09:56
Londra acuză Rusia de încălcarea Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice

Marea Britanie a acuzat Rusia în Consiliul de Securitate al ONU că a încălcat obligațiile ce-i revin din Convenția pentru Interzicerea Armelor Chimice, prin folosirea unei neurotoxine, într-un atac pe teritoriul britanic. Ședința Consiliului a avut loc la câteva ore după ce premierul britanic, Theresa May a anunțat expulzarea a 23 de diplomați ruși, ca represalii la tentativa de asasinare a unui fost agent dublu rus și a fiicei acestuia, cu o substanță catalogată drept armă chimică.

Rusia „este responsabilă" de otrăvirea unui fost spion în Regatul Unit, a afirmat miercuri, 14 martie, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o reuniune a Consiliului de Securitate în care omologul său rus a respins în bloc acuzațiile, transmite Agerpres.

„Credem că Rusia este responsabilă", a spus Nikki Haley, în cursul acestei sesiuni cerute de urgență de Londra. „Statele Unite sunt pe deplin solidare cu Regatul Unit", a adăugat diplomata, prima voce americană care acuză atât de clar Moscova în acest caz.

Serghei Skripal, 66 de ani, și fiica sa, Iulia, 33 de ani, au fost găsiți inconștienți pe o bancă, pe 4 martie, la Salisbury. Un polițist a fost de asemenea victimă a otrăvirii comise prin intermediul unui agent neurotoxic. În centrul acestei afaceri, doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Regatul Unit, unde s-a derulat otrăvirea, și Rusia, acuzată de a fi responsabilă de aceasta.

Fără a denunța direct o responsabilitate rusă, ambasadorul Francois Delattre a afirmat „totala solidaritate a Franței" cu Regatul Unit.

Mai multe state membre, precum China, au cerut anchete „imparțiale și complete", Kazahstanul a chemat la „prudență înainte de a trage concluzii", Etiopia vrea „o anchetă independentă" în timp ce Bolivia dorește ca problema să fie „depolitizată".

Șefa guvernului de la Londra a anunțat miercuri o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, printre care expulzarea a 23 de diplomați și înghețarea contactelor bilaterale, considerând Moscova „vinovată" pentru otrăvirea fostului spion rus pe teritoriul său.

Ambasadorul Rusiei la ONU, a negat implicarea Moscovei în atacuri și a cerut dovezi în sprijinul acuzațiilor. Statele Unite, în schimb, și-au afirmat solidaritatea deplină cu Marea Britanie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău