Logodnica lui Jamal Khashoggi spune că Arabia Saudită va plăti pentru moartea jurnalistului

  • 30 Septembrie 2019 09:39
Logodnica lui Jamal Khashoggi spune că Arabia Saudită va plăti pentru moartea jurnalistului

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în 2018 în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, a declarat, în cadrul unui interviu acordat agenției germane de știri DPA, că este convinsă că Arabia Saudită va plăti pentru moartea acestuia, citat de Mediafax.ro

„Jamal este încă o parte importantă din viața mea”, a spus aceasta în cadrul interviului. Ea a acordat acest interviu în contextul în care pe 2 octombrie se împlinește un an de la momentul în care Khashoggi a dispărut după ce a intrat în sediul Consulatului.

Cu toate că rămășițele acestuia nu au fost găsite până acum și nimeni nu a fost condamant pentru uciderea sa, autoritățile din Turcia și agențiile occidentale de informații susțin că ordinul privind asasinarea jurnalistului a venit „de la cel mai înalt nivel guvernamental din Arabia Saudită”.

Khashoggi, jurnalist al publicației americane The Washington Post, a fost un apropiat al regimului de la Riyad, însă, ulterior, a devenit un critic al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, despre care autoritățile de la Ankara și cele occidentale susțin că ar fi implicat în moartea jurnalistului. Autoritățile saudite, care desfășoară o anchetă secretă în acest caz, neagă acuzațiile la adresa liderului de la Riyad.

 
 

„Jamal, ca individ, poate nu reprezenta o amenințare atât de mare pentru ei. Chiar dacă a criticat anumite lucruri, el era, de fapt, un reprezentant minunat al țării sale”, a spus Cengiz. Aceasta a adăugat că asasinarea jurnalistului l-a transformat într-un simbol. „Pentru că nu a fost de acord cu prințul moștenitor și cu Regatul (...), l-au eliminat, l-au considerat o amenințare. Cu toate acestea, ei se confruntă acum cu probleme și mai mari. Și vor plăti pentru asta”, a mai spus logodnica jurnalistului saudit.

Întrebată despre implicarea lui Mohammed bin Salman, Cengiz a declarat: „Mi-aș dori să îmi spună de ce Jamal a fost ucis. Vreau să știu unde îi este cadavrul. Voi continua să lupt pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări”.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din orașul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internațional. Canada, Franța, Statele Unite și Germania au introdus sancțiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din orașul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenți care au acționat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operațiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinați este o „ficțiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informații externe (MI6).

Sursa:Mediafax.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
23
Fri
19

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău