Locuitorii din Vărzărești au scăpat de ”gropi și galoși”

  • 05 Mai 2015 15:06
Locuitorii din Vărzărești au scăpat de ”gropi și galoși”

O porțiune de drum care leagă orașul Nisporeni de localitatea Vărzărești a fost reparată și amenajată cu trotuare, din banii acumulați în Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 Traseul era impracticabil de mai mult de 10 ani, iar locuitorii din erau nevoiți să înconjoare acel sector, ori să se aventureze în luptă cu noroiul. Acum, oamenii spun că sunt bucuroși de drumul nou, dar își doresc și reparația altor drumuri.

Construită încă în anii 70 ai secolului trecut, șoseau ”Alexandru cel Bun”, ce unește orașul Nisporeni de satul Vărzărești, ajunsese într-o stare deplorabilă, astfel încât pe acolo nu se putea circula decât cu mare greutate, spun locuitorii.

A fost rău, a fost numai gropi, dar acum e bun. Nu stricăm mașinile, accidente nu se fac. Dar așa – te ferești de o groapă, dai peste un om!

----------------------------------------------------------------------------

Drumul acesta tare rău era, tare rău! Dar acum mulțumi că au făcut drum bun la noi. În toate zilele trec pe aici: la deal, la vale, la lucru. Și lumea e mulțumită.

----------------------------------------------------------------------------

-    Mai trebuie să încălțați galoșii?
Nuu! De unde galoși? Deja acum mergem și pe jos.

-----------------------------------------------------------------------------

Acum aș avea plăcere să se mai facă drumuri. Pe la noi, pe la vale nu poți trece, de nevoie vin pe aici. Că nu poți trece, sunt numai gropi. Măcar piatră să pună.


Reparația acestui drum este importantă și pentru dezvoltarea turistică a regiunii, înlesnind accesul spre Mănăstirea de la Vărzărești, a menționat primarul orașului Nisporeni, Ion Gangan.

”Este un proiect în domeniul turismului care leagă orașul Nisporeni cu Mănăstirea Vărzărești și Mănăstirea Hâncu. Totodată, circulația rutieră s-a îmbunătățit pe acest sector al orașului, sectorul Podișcu – sectorul Centru, inclusiv cu comună Vărzărești,   s-a făcut ieșire la drumul Poltava. Noi înconjuram 12 km pe porțiune de drum care leagă Nisporenii – Bucovăț – Chișinău. Acum ne deplasăm direct spre traseul Poltava, care este de asemenea reparat și economisim și drum, și în combustibil, și în timp”, a declarat Ion Gangan.

Datorită acestui fapt, obiectivele turistice din zonă vor fi incluse în ruta turistică națională  ”Zona turistică Vest”, spun autoritățile locale.

O infrastructură mai dezvoltată va stimulă și activitatea economică în regiune, este de părere președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

”Noi așteptăm să fie inițiate afaceri în această zonă. Avem câteva gospodării țărănești care și-au început activitatea anterior. Acum cred că le va spori cifra de afaceri, pentru că a fost construit acest sector de drum”, a declarat Ghenadie Verdeș.

Proiectul a fost implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Reprezentantul ADR Centru, Eduard Ungureanu, a menționat că deși au apărut unele impedimente de ordin tehnic în procesul de lucru, acestea au putut fi depășite, inclusiv prin implicarea  populației.

”Dificultăți au fost din punct de vedere tehnic, deoarece drumul era foarte îngust, nu avea niciun standard, nu era făcută nici fundația la început. Axa drumului se extindea și pe garduri, și pe o parte din case care erau în zona de protecție a drumului. Am fost nevoiți să schimbă unele garduri, însă populația  a fost binevoitoare, la fel și agenții economici, și administrația locală de nivelul întâi și de nivelul doi, care ne-au ajuta să putem scoate în capăt acest proiect”, a declarat Eduard Ungureanu.

Drumul se întinde pe o lungime de aproximativ 6 km și a fost finalizat, deocamdată, doar pe jumătate din traseu. Aproape trei kilometri au fost asfaltați, fiind prevăzute și trotuare, din banii Fondului Național de Dezvoltare Regională care a alocat 14 milioane de lei. Cealaltă parte a fost doar acoperită cu pietriș, fiind pregătită pentru asfaltare de către Administrația de Stat a Drumurilor. Costul total al proiectului se va ridica la 28 de milioane de lei.

Beneficiarii proiectului sunt aproape 20 de mii de locuitori ai orașului Nisporeni și ai satului Vărzărești, agenții economici din regiune, precum și turiștii care intenționează să viziteze zona.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău