Locuitorii din Praga s-au săturat de turiști, la 30 de ani de la căderea comunismului

  • 15 Noiembrie 2019 19:00
Locuitorii din Praga s-au săturat de turiști, la 30 de ani de la căderea comunismului

Într-un moment în care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluția de Catifea, care a pus capăt comunismului și a declanșat o explozie a turismului și a veniturilor generate de această activitate, nu toți locuitorii capitalei Praga se bucură de această schimbare, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Oamenii s-au mutat și odată cu ei și serviciile, magazinele și restaurantele ieftine. Au rămas monumentele, turnurile, goticul și barocul. Însă a devenit un fel de decorație de tip Disneyland", spune Pavel Kacirek, un producător de filme documentare în vârstă de 72 de ani, al cărui apartament are vedere spre piața centrală din Praga.

Aproape opt milioane de turiști au vizitat Praga anul trecut, ceea ce a făcut din capitala Cehiei unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și a pus presiuni asupra serviciilor locale care sunt concepute pentru cei 1,3 milioane de rezidenți ai orașului.

Una din cele mai grave probleme este lipsa de locuințe accesibile, în condițiile în care multe apartamente au fost convertite în spații de cazare pe termen scurt. Potrivit institutului de dezvoltare IPR, pe site-ul Airbnb anul trecut erau listate aproape 12.000 de proprietăți în Praga. În schimb, districtul care cuprinde centrul orașului Praga și-a pierdut jumătate din rezidenți în ultimii 30 de ani. Numărul alegătorilor înregistrați a scăzut până la 21.556 în 2017, de la 36.862 în 1990.

În prezent, turiștii se îngrămădesc pe străduțele din centrul Pragăi și deseori profită de berea ieftină pentru a petrece toată noaptea.

"Cu siguranță, numărul de turiști este mai mare decât poate suporta Praga", susține primarul, Zdenek Hrib, adăugând că orașul vrea să atragă vizitatori care să cheltuiască sume mai mari, inclusiv cei care vin pentru reuniuni de afaceri. "Încercăm să rezolvăm problema Disneyland-ului care a apărut aici", a spus Zdenek Hrib.

Când comunismul s-a prăbușit în 1989, Praga era un diamant neșlefuit din cauza poluării aerului și lipsei serviciilor. Între timp, investițiile de zeci de miliarde de dolari și cheltuielile turiștilor au transformat Praga în cea mai bogată regiune din Europa Centrală și de Est, cu un PIB per capita ce depășește cu 87% media din UE, potrivit datelor Eurostat din 2018.

Acum principalele zone frecventate de turiști, inclusiv în jurul castelului Hrad și podului Carol, sunt înțesate de magazine de suveniruri, case de schimb valutar și saloane de masaj.

"Totul depinde de modul în care se poziționează Praga. Dacă vom rămâne un bar ieftin, vor fi gunoaie", spune arhitectul Kristof Hanzlik.

Municipalitatea a început să ia măsuri pentru a rezolva problemele, inclusiv prin desemnarea unui "primar de noapte", care să se ocupe de problema zgomotului provocat de petrecăreții nocturni. De asemenea, au fost evacuate câteva zeci de case de schimb valutar care practicau comisioane de două cifre, iar autoritățile intenționează să pună capăt închirierilor de spații în scopuri turistice în favoarea serviciilor destinate localnicilor. În plus, Parlamentul de la Praga a adoptat o lege care majorează taxa pentru cei care înnoptează în Praga de la 0,8 euro până la doi euro pe noapte, însă primarul Zdenek Hrib spune că plafonul ar trebui să fie mai mare în centrul orașului.

Pentru moment, mulți cehi evită centrul capitalei, exceptând situațiile în care vizitează unul din puținele localuri în care doar rezidenții își pot rezerva un loc.

"Acesta este un loc în care te poți întâlni cu prietenii", spune Martin Hlavac, care a moștenit o rezervare săptămânală la un pub tradițional de la mama sa, client frecvent al localului încă din 1960.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
26
Cer fragmentat
Umiditate:50 %
Vint:5,7 m/s
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Thu
23

Curs oficial BNM 16 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău